Foto: Freepik

El Govern de la Generalitat ha publicat al seu web els plans d’acció de cada departament. Ho han fet públic en el que creuen que és “un exercici de “transparència i compromís amb la ciutadania”. Els plans de departament s’han elaborat d’acord amb el pla de Govern, els acords d’investidura i el Pla Lidera, que fixava els objectius a cinc anys vista. Cadascun dels setze departaments ha fet un full de ruta propi aterrant concretament les línies d’acció que assenyalava el pla de Govern. Segons l’executiu, defineixen “de manera més concreta l’estratègia política de les conselleries de forma homogènia”. Cada any el Govern retrà comptes de les mesures del pla d’acció.

El Pla d’acció del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior forma part de la planificació estratègica de la Generalitat de Catalunya. Aquest Pla desglossa les principals línies d’acció del Departament, les quals, alhora, es desgranen en actuacions que donen compliment a les 5 prioritats i als 35 objectius que van quedar recollits al Pla de Govern de la XV legislatura.

Així, aquest Pla d’acció departamental constitueix la base de les mesures que el Departament de la Unió Europea i Acció Exterior durà a terme al llarg de la XV Legislatura 2024-2028. El Pla d’acció es configura en 7 objectius departamentals que permetran donar resposta a les necessitats sectorials mitjançant 21 mesures que seran la manera de precisar els objectius del Govern per assolir una societat més pròspera, sostenible i cohesionada.

El pla d’acció es configura en 7 objectius departamentals que permetran donar resposta a les necessitats sectorials mitjançant 21 mesures

1 | Millorar la presència i influència de Catalunya a les institucions de la Unió Europea.
Aquesta legislatura serà decisiva per reforçar la presència i influència de Catalunya a la Unió Europea, amb accions centrades en l’impacte de les polítiques públiques. El Pla Brussel·les guiarà l’estratègia catalana en àmbits clau com el marc financer 2028-2034, la transició verda i digital, la cohesió i l’habitatge. A més, es potenciarà la participació en xarxes europees com els Quatre Motors per consolidar el lideratge català. El 30è aniversari del Procés de Barcelona serà clau per reafirmar el rol euromediterrani de Catalunya, tot promovent un diàleg actiu amb la societat civil per enfortir el compromís amb Europa.

2 | Promoure la participació de Catalunya en organismes multilaterals.
Catalunya desplegarà una estratègia d’acció exterior multilateral per reforçar el seu paper en l’àmbit global. Es busca una participació activa en xarxes internacionals i en agendes globals sobre sostenibilitat, igualtat de gènere, digitalització i drets humans. També es crearà una xarxa de governs regionals amb capacitat legislativa i es promouran estratègies regionals amb Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica. Catalunya vol consolidar-se com un actor multilateral clau en els àmbits de la cultura, la pau i la cooperació al desenvolupament.

3 | Acompanyar la projecció econòmica de Catalunya.
El Govern de Catalunya intensificarà el 2025 la seva presència en fòrums econòmics i financers globals, amb l’objectiu d’explorar noves oportunitats d’incidència internacional. La projecció estratègica se centrarà en la innovació tecnològica, la digitalització i la connectivitat global, destacant sectors com els semiconductors i l’autonomia estratègica. A més, es potenciarà la internacionalització de les universitats i la recerca. La designació com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 servirà per promoure l’excel·lència catalana en gastronomia i cultura, reforçant la imatge de Catalunya com a hub global.

El president Illa en una intervenció davant les institucions europees [Foto: Govern]

4 | Impulsar la política de cooperació al desenvolupament.
Catalunya impulsarà una cooperació internacional més estratègica i feminista, amb especial atenció a regions com el Marroc i Colòmbia. Es promouran programes d’educació global, transicions justes i una millor alineació amb les agendes europea i global. La nova avaluació del Pla director de cooperació ajudarà a adaptar les polítiques als nous reptes. També es crearà un portal d’ajuts oficials al desenvolupament per millorar la transparència i l’eficàcia. L’estratègia Global Gateway reforçarà l’agenda de cooperació descentralitzada, posicionant Catalunya com a model de solidaritat global dins el marc de la UE.

5 | Reforçar la dimensió europea al món local.
L’any 2025 serà clau per a la internacionalització del món local a Catalunya. Es crearà una oficina tècnica especialitzada per facilitar l’accés dels municipis als fons europeus i identificar oportunitats mitjançant les delegacions del Govern a Europa. Es renovaran les subvencions per adaptar-les a les noves prioritats i es reforçarà la col·laboració amb ajuntaments, diputacions i entitats supramunicipals. L’objectiu és consolidar el món local com a actor rellevant en l’acció exterior catalana, amb més coherència i eficiència en el finançament.

6 | Consolidar les relacions amb les comunitats catalanes a l’exterior.
Les comunitats catalanes a l’exterior són un element clau per a la projecció internacional de Catalunya. El Govern vol reforçar els vincles amb la diàspora, creant marcs de referència cohesionadors i responent a les seves necessitats. Es fomentarà la col·laboració amb el talent català al món, es facilitarà l’accés als serveis de la Generalitat i es promourà la llengua catalana amb una oferta educativa adaptada. També es garantirà suport i seguretat en situacions excepcionals, consolidant així una xarxa global que enforteixi l’autogovern i la presència internacional de Catalunya.

Trobada dels casals catalans a Europa, l’any passat a Lisboa [Foto: FIEC]

7 | Reforçar l’estructura del Govern en els àmbits de la Unió Europea i l’acció exterior.
El Departament d’Unió Europea i Acció Exterior té com a objectiu reforçar la presència internacional de Catalunya mitjançant la consolidació de la xarxa de delegacions del Govern a l’exterior. Per això, es treballarà en la definició del seu model de funcionament i àmbit d’actuació. Paral·lelament, es vol professionalitzar el personal del Govern en afers europeus mitjançant la creació i implementació del cos d’acció exterior i Unió Europea, que disposarà dels recursos necessaris per assessorar els departaments i gestionar projectes internacionals.

També es millorarà la coordinació entre les delegacions i altres organismes que representen Catalunya a l’exterior. A més, per tal de garantir una acció exterior més eficient i cohesionada, es promourà la internacionalització de sectors clau a través de subvencions i es renovarà el Consell d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea per enfortir el diàleg i l’estratègia global.

Jaume Duch: “Catalunya busca recuperar el lideratge com una regió dinàmica”

El conseller d’UE i Acció Exterior, Jaume Duch [Foto: Govern]

El Pla d’acció departamental del Govern de Catalunya pretén reforçar l’acció exterior del país en un moment clau per a Europa i el món. Catalunya vol “ocupar un espai propi en els grans debats europeus i internacionals” amb l’objectiu de defensar els seus interessos i contribuir als reptes globals. Així ho assegura el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch.

El document, segons Duch, aposta per una acció exterior basada en “la projecció internacional del país” i en “la participació en espais multilaterals”, incidint especialment en àmbits com la transició ecològica i digital, la recerca, la innovació i la cooperació territorial.

El conseller assegura que Catalunya busca “recuperar el lideratge com una regió dinàmica” i garantir “la prosperitat compartida dels seus ciutadans i ciutadanes”. A més, el Govern reafirma el seu compromís amb la cooperació al desenvolupament, amb la meta d’assolir “el 0,7% de l’ajut oficial al desenvolupament (AOD) el 2030”.

Finalment, el text destaca que aquest Pla vol consolidar una acció exterior ambiciosa, orientada a “la construcció d’un món més just, sostenible i cooperatiu”.

Descarrega't el document del Pla d'acció del departament d'UE i Acció Exterior
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram