La consellera ha entregat targetes commemoratives a les famílies de les 25 personalitats catalanes homenatjades. “Simbolitzeu la memòria i els valors republicans que necessitem per construir el futur. El vostre testimoni ens encoratja a continuar connectant Catalunya amb el món, amb Mèxic i el seu poble”, ha indicat.
L’efemèride, que s’ha commemorat a la Delegació del Govern de la Generalitat a Mèxic i l’Amèrica Central, ha permès recordar i homenatjar la generació de servidors públics que va lluitar pels drets i llibertats democràtiques i per la llengua i la cultura catalanes durant la guerra i l’exili, primer a França i després a Mèxic, com Jaume Aiguader, Dolors Bargalló, Martí Rouret, Maria Antònia Freixes, Estanislau Ruiz, Aurèlia Pijoan o Ot Duran.
“Decidir el futur polític del nostre país no és terrorisme, és la màxima expressió democràtica”, subratlla la consellera Serret
La consellera ha clos la seva intervenció des d’una vessant personal: “M’emociona especialment l’acte d’avui perquè després de tants anys hi torna a haver exili. Els que l’hem viscut i tenim companys que malauradament encara l’han de viure, estem compromesos a construir solucions de futur basades en la democràcia i els valors republicans perquè és on volem arribar: a la república catalana. Han estat unes circumstàncies polítiques molt diferents, però sento una connexió especial amb tots vosaltres”.
En aquest sentit, Serret ha fet valdre els avenços aconseguits en la negociació amb el govern espanyol per resoldre el conflicte polític. “Estem avançant. Estem a punt d’aprovar una amnistia i això ens permetrà negociar amb més igualtat el futur polític del país”, ha argumentat.
També han dirigit unes paraules al públic el delegat del Govern a Mèxic i a l’Amèrica Central, Lleïr Daban i Hurtós, i Rosa Maria Durán, Creu de Sant Jordi 2022, que ha transmès de forma molt emotiva la veu dels testimonis de l’exili mexicà.
Enguany es commemora el 85è aniversari de l’arribada del primer vaixell d’exiliats catalans i espanyols a Mèxic, el Sinaia, el qual va atracar al port de Veracruz el 13 de juny de 1939 provinent de Sète, França.
L’Orfeó Català de Mèxic i la seva biblioteca
Abans de l’acte d’homenatge al 85è aniversari de l’exili republicà a Mèxic, la consellera ha visitat l’Orfeó Català de Mèxic, un dels centres de la cultura catalana a l’estranger més importants del món que va aglutinar intel·lectuals, acadèmics, científics i escriptors exiliats.L’ha rebuda el president de l’entitat, Jaume Romagosa, amb qui ha visitat la Biblioteca Pompeu Fabra, reoberta recentment després de dos anys de depuració, reordenació i catalogació en línia del seu fons d’11.000 volums. Es tracta de la biblioteca més important a Amèrica Llatina especialitzada en política, ciència, història, literatura i art de Catalunya.
Serret també ha participat en una ofrena floral al monument del president Lázaro Cárdenas, en el mandat del qual Mèxic va acollir 10.000 refugiats catalans. També ha celebrat la diada de Sant Jordi amb la comunitat catalana resident a Mèxic, a qui ha anunciat el nou web de la Catalunya a l’Exterior, un espai virtual que ha fet públic la Generalitat per agrupar tots els serveis que ofereix a la diàspora catalana.
La titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha culminat així dues jornades a Ciutat de Mèxic, on ha participat en la signatura de l’acord bilateral entre els governs català i el de la capital mexicana. Després viatjarà a Ottawa i Montreal.
Catalunya i Mèxic s’uneixen per homenatjar la figura de Ramon Xirau