El Govern ha obert una nova línia de consultes sobre el Brexit adreçada al sector agroalimentari a través de la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (Prodeca). Prodeca, que depèn del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, informarà tant les empreses que ja comercialitzen producte al Regne Unit com les que tinguin intenció de vendre-hi.

Catalunya exporta actualment producte per valor de 572 milions d’euros anuals al Regne Unit, fet que situa aquest país com la cinquena destinació de la producció agroalimentària catalana. Catalunya és el dinovè proveïdor mundial del Regne Unit en alimentació i l’onzè entre els països integrants de la UE. 3.374 empreses catalanes hi exporten, de les quals 538 són d’alimentació i begudes (15,94%).

Davant la importància del mercat britànic per al sector agroalimentari català, Prodeca ofereix un servei integral, que inclou un canal Help Desk d’accés gratuït que pretén aportar informació pràctica i ràpida a totes aquelles empreses alimentàries que desitgin resoldre dubtes sobre el Brexit.

També s’ha habilitat el web www.prodecabrexit.cat amb informació permanent de l’evolució del Brexit i de les perspectives de consum alimentari al Regne Unit. A més es faran seminaris específics sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea a tot el territori, adaptant el contingut a les novetats que es vagin esdevenint al llarg dels propers mesos.

El Regne Unit importa més del 50% dels aliments que consumeix. Per tipologia de productes, els carnis lideren les exportacions amb un 22,67%, seguides de les begudes (principalment vins) amb el 14,40% i en tercer lloc, les fruites i verdures amb un 9,62%. Els segueixen les conserves de fruita i verdures 9,62%, les conserves animals 8,99%, les conserves vegetals 7,87%, els olis i greixos un 7,30%, les preparacions alimentàries el 6,85% i els productes de pastisseria 6,47%. La resta de productes estan per sota del 2,5%.

Una de les qüestions que més preocupen els exportadors catalans al Regne Unit és la dels aranzels. En un cas de Brexit sense acord, els aranzels aplicables als països de la UE serien els que s’apliquen sota els paràmetres de Nació Més Afavorida (MFN) regulats per la Organització Mundial de Comerç (OMC).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram