
Foto: Freepik
El Govern ha obert una nova convocatòria dels Ajuts Canigó – Francesc Vendrell, que atorga anualment el Departament d’Unió Europea i Acció Exterior per realitzar pràctiques formatives en organitzacions internacionals públiques multilaterals i intergovernamentals i en les institucions de la Unió Europea. La convocatòria cobreix pràctiques iniciades entre l’1 d’octubre de 2024 i el 30 de setembre de 2025 i té una dotació de 500.000 euros.
La principal novetat d’enguany és que el període de sol·licituds s’amplia i serà del 29 d’abril al 30 de setembre de 2025, inclòs, o fins que s’esgoti el crèdit —fins ara, només durava 20 dies hàbils. D’aquesta manera, s’espera arribar a més persones beneficiàries. A més, el web informatiu dels ajuts incorpora un marcador amb el nombre de sol·licituds presentades, el crèdit disponible i el nombre d’ajuts atorgats, que s’aniran actualitzant en directe.
Les persones interessades poden connectar-se a una sessió informativa el pròxim dilluns, 28 d’abril, a les 18 hores, que s’emetrà en directe pel canal de Youtube del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior. Hi participaran antics beneficiaris dels ajuts que, actualment, treballen en organitzacions internacionals o delegacions del Govern a l’exterior.
Com a novetat, el període de sol·licituds s’amplia i estarà obert fins el 30 de setembre de 2025, inclòs, o fins que s’esgoti el crèdit
En la convocatòria d’enguany es mantenen les condicions que es van incorporar l’any passat. És a dir, els atorgaments dels ajuts es fan per ordre de sol·licitud, sempre que es compleixin els requisits necessaris; els ajuts, que són de 1.500 euros mensuals bruts, són compatibles amb contractes laborals amb els organismes internacionals on tingui lloc l’estada, i també amb altres ajuts atorgats per finançar la mateixa estada. La suma total de les remuneracions, però, no pot superar el topall de 2.000 euros mensuals bruts.
A més, els poden sol·licitar les persones inscrites en el Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior. El temps màxim de durada de les pràctiques és de 18 mesos, no hi ha un mínim.

Foto: Freepik
Qui se’n pot beneficiar?
Els ajuts s’adrecen a persones titulades universitàries que tinguin interès a perfeccionar el seu perfil acadèmic i a millorar el coneixement pràctic en l’àmbit de les relacions exteriors. Els requisits per poder sol·licitar-les són: ser major d’edat, tenir la nacionalitat d’un dels estats membres de la Unió Europea, de l’Espai Econòmic Europeu o dels països candidats a l’adhesió;
tenir residència efectiva a Catalunya o estar inscrit al Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior un mínim de dos anys continus o de dos anys discontinus dins els deu anys immediatament anteriors al moment que es publiqui la convocatòria.
A més, cal tenir titulació universitària oficial de la Unió Europea. En el cas de tenir una titulació de països no membres, cal presentar l’homologació oficial del ministeri competent; tenir coneixements de llengua catalana de nivell de suficiència (C1); tenir l’acceptació per dur a terme les pràctiques formatives d’alguna de les institucions multilaterals o organitzacions internacionals que consti a la convocatòria; no haver rebut anteriorment una beca o ajut en el mateix programa; i no estar sotmès a cap dels supòsits de prohibició d’obtenir subvencions, de conformitat amb l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.
Des del 2005, els ajuts han permès a més de 200 titulats universitaris viure una experiència internacional única en prop de 50 organitzacions de referència mundial, com UNICEF, la UNESCO, el PNUD, l’OCDE, ACNUR, la FAO o l’OMS, i d’àmbit europeu, com el Parlament Europeu, la Comissió Europea, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea o l’Agència Espacial Europea.
El conseller Jaume Duch presentarà a l’Espai Línia la nova revista en paper ‘Exterior’