Font: ACN

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, com a representant del Govern de la Generalitat participa aquesta setmana en la cimera constitutiva del nou òrgan de govern del programa de Nacions Unides per a les ciutats, que situa la innovació com a tema central d’aquesta primera sessió que té lloc a Nairobi (Kènia).

A la trobada s’establiran les noves bases estratègiques del programa ONU-Hàbitat per al període 2020-2025 i es revisarà l’estat d’implementació de la Nova Agenda Urbana, que ha de guiar el desenvolupament urbà sostenible al món i que el Govern adapta mitjançant l’Agenda urbana de Catalunya.

L’Assemblea Urbana, que es constituirà durant aquesta cimera, és el nou òrgan de govern d’ONU-Hàbitat que substitueix l’anterior consell, més reduït. L’Assemblea estarà integrada pels 193 estats que formen part de l’ONU, si bé també donarà veu a les regions, governs locals, i representants de la ciutadania i del sector privat, entre d’altres.

Es preveu que el nou òrgan adopti resolucions que emmarquin l’agenda global sobre els assentaments humans i la urbanització, i reculli també les principals tendències, normatives i regulacions que impulsen la sostenibilitat en la seva dimensió urbana.

Així mateix, l’Assemblea assessorarà als governs sobre la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), adoptats pels estats membres el 2015 i, en particular, l’ODS 11, sobre ciutats i assentaments humans inclusius, segurs, resistents i sostenibles. Aspira, per tant, a ser un fòrum de representació universal on es discutiran les noves polítiques urbanes, entre elles, l’estat d’elaboració de la Nova Agenda Urbana.

L’ONU va aprovar el 2016 a la cimera de Quito (Equador) la Nova Agenda Urbana (NAU), on es constatava que el món viu un procés d’urbanització irreversible i es proposava una sèrie de principis per guiar el desenvolupament sostenible de les ciutats a escala mundial. El Govern, que hi va assistir mitjançant el llavors conseller de TES, Josep Rull, es va adherir a aquestes iniciatives i es troba en ple procés d’elaboració de l’Agenda urbana de Catalunya, que vol donar resposta als reptes que ha d’afrontar el territori català relacionats amb els assentaments humans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram