Font: Casal de Catalunya de Buenos Aires

Trepitjar el territori és la millor manera per conèixer la realitat. Això és el que ha fet aquests dies Carme Rodés, responsable de l’àrea de la Catalunya Exterior de la Generalitat, qui ha visitat les comunitats catalanes del Con Sud d’Amèrica aprofitant la seva assistència a la VII Trobada de professorat català que va tenir lloc a Rosario (Argentina).

La primera parada de Rodés va ser a Mendoza per continuar a Buenos Aires on va reunir-se amb els representants dels casals de Catalunya Buenos Aires, La Plata, Castelar i Montepío de Montserrat. La visita va finalitzar a Rosario assistint a la trobada del professorat català. Unes trobades en les quals els casals catalans del Con Sud d’Amèrica van traslladar les seves inquietuds.

Rodés ha assegurat a Exterior.cat que “ha estat una experiència personal i professional molt enriquidora. He après moltíssim dels catalans que viuen a Sudamèrica”.  Des de Rosario, Roxana Bianchi, membre del Casal Català de Rosario, reconeix que “la visita ha servit per establir pautes, aportant idees i un nou impuls en la gestió que ha de servit per revitalitzar la nostra tasca des de la Catalunya exterior”.

D’altra banda, el president del Casal de Catalunya de Buenos Aires, Josep Toni Meléndez ha dit que “li agraïm la visita, no li hem demanat res i simplement ens posem a la disposició del departament d’Acció Exterior perquè podem seguir treballant en xarxa de la millor manera”. Finalment, des del Casal dels Països Catalans de La Plata, Pau Andrés reconeix que “som conscients que el departament més castigat pel 155 ha estat Acció Exterior. La burocràcia és molt complexa en l’intent d’obrir noves línies d’actuació”.

De la VII trobada de professorat català que va tenir lloc a Rosario, Rodés assegura que “els van complir amb els objectius marcats: s’han reforçat el coneixement de la plataforma aula mestra, els vincles entre el professorat i la voluntat de treballar en cooperació”. A més, la representant d’Acció Exterior valora “les ganes de treballar, els recursos didàctics i les dinàmiques de grup de les professores”. A Rosario van participar-hi dinou professionals de catorze casals catalans de Buenos Aires, Rosario, Capitán Sarmiento, Castelar, La Plata, Mendoza, Paranà, Rosario, Santa Fe, Venado Tuerto, Sao Paulo, Montevideo i Santiago de Xile.