Font: ACN

L’estratègia d’internacionalitzar Catalunya per part del Govern ha posat el peu a l’accelerador. Després de la derogació de l’article 155 i en un any de govern, l’executiu català ha reactivat la xarxa de delegacions i actualment ja compta amb dotze delegacions -totes a Europa, excepte la d’Estats Units i el Canadà-. El full de ruta d’Acció Exterior és obrir noves delegacions, per decret, en nous punts estratègics en altres continents.

El pla estratègic s’aprovaria en les properes setmanes en una reunió del consell executiu. Després d’anunciar les noves delegacions, el departament d’Acció Exterior obriria un concurs públic per seleccionar les cares visibles en aquests punts estratègics, i començar a treballar amb garanties després de l’estiu. Un dels punts estratègics és l’Àmèrica Llatina.

El primer pas per acabar de gestar l’estratègia serà el viatge que farà, aquest dissabte, el conseller d’Acció Exterior a Mèxic on s’hi estarà tota una setmana per mantenir contactes amb les institucions del país i que, entre d’altres, participarà en una trobada amb l’Orfeó Català de Mèxic, diumenge. La trobada coincideix amb els actes de commemoració del 80è aniversari de l’exili republicà català.

A Mèxic, Bosch pronunciarà també una conferència a la Universidad Iberoamericana, un dels principals centres educatius del país. El titular d’exteriors té previst acompanyar la defensora dels drets humans Karen Taxilaga, acollida al Programa Català de Protecció als Defensors dels Drets Humans (PCPDDH). Taxilaga és coneguda a Mèxic per la seva defensa del medi ambient, la qual cosa li ha suposat patir fortes criminalitzacions i atacs.

L’ÀFRICA SUBSAHARIANA, OBJECTIU ESTRATÈGIC

El Govern ha reunit aquest divendres una vintena d’experts al departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència per reflexionar sobre com millorar i consolidar les relacions de Catalunya amb l’Àfrica subsahariana, així com per detectar conjuntament grans consensos per a l’elaboració d’una estratègia política catalana al subcontinent. Segons el Govern, és el tret de sortida que culminarà en l’elaboració d’un pla per a l’Àfrica subsahariana que guiï els objectius estratègics de l’acció exterior de l’executiu català.

El conseller Bosch, ha reivindicat la determinació del Govern de reforçar la presència a l’Àfrica i, en aquest sentit, ha remarcat que s’està “obrint una via que no existia” i subratlla que “ho hem resoldre no perquè l’Àfrica ens necessiti, sinó perquè nosaltres la necessitem”. Bosch ha posat èmfasi en el valor afegit que Catalunya pot aportar en les relacions amb el continent africà, de qui ha convidat a aprendre’n.