El Govern de la Generalitat, a través de la delegació a París, ha ofert mà estesa a les autoritats franceses després de la tragèdia en l’incendi de la catedral de Notre Dame. El delegat del Govern a França, Daniel Camós, ha assegurat a Exterior.cat que “ens hem ofert a les autoritats franceses a compartir l’experiència viscuda d’un incendi semblant que vam patir a Catalunya com va ser el del Teatre del Liceu. Als catalans, veure Notre Dame en flames, ens va portar inequívocament a aquella tragèdia viscuda l’any 1994 al Liceu”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha dirigit per carta al seu homòleg francès, Emmanuelle Macron. En aquest sentit, Camós ha confirmat que el Govern català ha expressat la seva solidaritat i s’ha mostrat “predisposat a donar un cop de mà de cara a recuperar, de nou, la catedral de Notre Dame”, diu el delegat. D’altra banda, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, s’ha adreçat a l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, i al ministre d’Afers Exteriors francès, Jean-Yves Le Drian.

A Twitter, el president Quim Torra va dir, poc després que es declarés l’incendi a Notre Dame: “Déu meu, quina desgràcia”. I també s’hi va afegir el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch: “tot el suport de Catalunya al poble francès ia la ciutat de París per a la històrica catàstrofe de Notre-Dame”, en una piulada.

Dilluns, un cop declarat l’incendi a la catedral de Notre Dame, Camós va posar-se en contacte amb les autoritats franceses i amb diferents representants de les comunitats catalanes a França per “enviar-los un missatge de tranquil·litat que no hi havia hagut víctimes ni ferits en l’incendi”. El delegat català a França no oblidarà mai la data del 15 d’abril de 2019. “Ho vam viure amb molta consternació i en aquests moments de tanta tristor no podem fer res més que expressar el nostre suport i la nostra sol·lidaritat”, ha recordat.

Respecte a l’anunci fet pel president Macron de reconstruir Notre Dame en 5 anys, Camós creu que “és ambiciós” tot i que a França es debat, ara, com es serà el procés de reconstrucció de la catedral. “Si s’aposta per reproduir com era la catedral fins a l’incendi o s’aposta per una opció estratègica d’implicar els principals arquitectes del món cap a una catedral més moderna”, reconeix el delegat.