
El conseller Jaume Duch ha presidit el primer ple del Consell de la Catalunya Exterior del nou Govern [Foto: Govern]
Durant el ple, Duch ha explicat que el Govern està treballant per donar un nou impuls a l’ensenyament del català a l’exterior, a través d’una “plena col·laboració” entre els Departaments d’Unió Europea i Acció Exterior, Política Lingüística i Educació i Formació Professional, amb la col·laboració del Departament de Cultura, a través de l’Institut Ramon Llull (IRL). De fet, aquesta mateixa setmana, el conseller Duch, el conseller F. Xavier Vila i la consellera Esther Niubó van mantenir una reunió específica per tractar aquesta qüestió.
El conseller Jaume Duch ha presidit el primer ple del Consell de la Catalunya Exterior del nou Govern
En concret, es treballa per ampliar a més centres —tant universitaris com d’altres— la possibilitat d’estudiar català arreu del món. Alhora, el Govern vol reforçar el model de les escoles catalanes a l’exterior, centres d’aprenentatge de la llengua i la cultura catalanes creats, sovint, per iniciativa de pares i mares amb casuístiques diverses. Els més establerts són els de Londres, Berlín i Zúric.
L’executiu vol dotar aquestes aules d’un marc que els garanteixi els recursos necessaris i, també, el reconeixement oficial dels nivells lingüístics que s’hi assoleixin.
Simplificació administrativa i suport per al retorn dels catalans a l’exterior

Foto: Govern
Una altra qüestió destacada que s’ha tractat en la sessió plenària és la voluntat del Govern de simplificar els tràmits per facilitar l’accés al registre de catalans a l’exterior i a l’idCAT, amb l’objectiu de garantir la igualtat de drets entre els catalans que viuen a Catalunya i els que ho fan a l’exterior.
Els representants de les comunitats catalanes a l’exterior han agraït, en aquest sentit, l’actualització que s’ha fet del portal web ‘Catalunya a l’exterior’, que ara agrupa de manera més ordenada els serveis i els tràmits que la Generalitat ofereix als 500.000 catalans residents a l’estranger.
També s’han posat en comú els diferents programes d’acompanyament existents per facilitar el retorn a Catalunya dels catalans que ho vulguin, i les diverses estratègies possibles per dur-los a la pràctica.
Un Consell més transversal
El Consell de la Catalunya Exterior és l’òrgan assessor de consulta i participació dels catalans i catalanes residents a l’estranger en les polítiques públiques de la Generalitat, i està integrat per vocals de diferents Departaments de la Generalitat i per representants de les comunitats catalanes a l’exterior.
El ple d’avui, presidit pel conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, per delegació del president Salvador Illa, ha estat especialment transversal, amb la presència de secretaris, directors generals, subdirectors generals o altres responsables d’Unió Europea i Acció Exterior, Educació, Salut, Drets Socials i Inclusió, Cultura i, per primera vegada, Política Lingüística i els Serveis Digitals i Experiència Ciutadana de Presidència.
Hi han participat representants de l’Institut Ramon Llull (IRL), ACCIÓ, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Catalunya Internacional, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). També, els vocals de les comunitats catalanes d’Europa, del Con Sud i del centre i nord d’Amèrica, i de les federacions de comunitats catalanes a l’exterior.
Fer del Consell de la Catalunya Exterior un òrgan “més viu”

Foto: Govern
El conseller ha explicat, a més, que el Govern treballa per augmentar la col·laboració entre les delegacions del Govern i les comunitats catalanes a l’exterior. També ha expressat la voluntat de millorar la connexió d’aquestes comunitats amb l’àmbit acadèmic i de coneixement de Catalunya i de facilitar-los recursos didàctics, físics i en línia. En paral·lel, s’ha compartit la necessitat de promoure un cert relleu generacional als casals catalans al món.
La sessió plenària d’avui ha marcat la fi del mandat dels vocals que representen la Catalunya exterior, a qui el Govern ha agraït la seva tasca. Al llarg d’aquest any s’iniciarà el procés per elegir els nous membres.
El conseller Duch ha fet la petició final d’aprofitar la reforma del reglament del Consell de la Catalunya Exterior per fer-lo un òrgan “més viu” i amb una interacció més regular i fluida a través de les comissions, els plens i contactes tant presencials com virtuals. “Tota la feina que volem fer requereix molt de diàleg, molta consulta i molt treball conjunt, i aquí la responsabilitat és compartida”, ha conclòs.
El Consell de la Catalunya Exterior: membres, comissions de treball i nova data per al 2025