El Govern català està preparant un nou decret per a regular l’acollida i el procés d’ingració de les persones refugiades per poder tenir a punt el sistema quan es transfereix les competències en per part de l’estat espanyol. Un dels models amb què es fixa és el vigent al land alemany de Bande-Württemberg.

Per aquest motiu, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, s’ha reunit amb el ministre d’Afers Socials i Integració de la regió, Manne Lucha. El Homrani creu que és una bona referència per estendre l’acollida ”amb capil·laritat amb els ajuntaments”, ja que el treball de ”reforç” amb els ens municipals és un dels eixos del seu programa.

Malgrat reconèixer que hi ha diferències entre les dues regions, com per exemple que l’alemanya rep moltes més persones refugiades ”És un model interessant”, ha dit Homrani, malgrat reconèixer que hi ha diferències entre les dues regions.

A causa del sistema de ”solidaritat” entre els diferents lands, i en canvi, no tinguin el nombre de menors migrants sense referents familiars que té Catalunya, El Homrani creu que el model, basat en un treball d’integració laboral que inclou el permís excepcional nou mesos després de l’arribada, és un model que ”funciona”.

La col·laboració entre els dos governs està en el marc de l’acord entre Catalunya i Baden-Württemberg prorrogat quatre anys més. Aquesta regió és una de que té més immigració: un 34,5% de la població és estrangera o té origen immigrant.

Pel que fa al sistema d’asil, el sistema alemany estableix quotes per distribuir els sol·licitants pels diferents lands de forma proporcional als impostos recaptats i al percentatge de població. El mateix sistema es reprodueix dins el mateix land per a repartir les persones refugiades entre diferents poblacions o províncies.

A Banden-Württenberg s’estipula que han d’acollir el 13% del total de persones sol·licitants, cosa que ha suposat que, duran tel 2018, hi vivien 200.000 persones beneficiàries de protecció internacional.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram