Font: Grup Pons

El Grup Pons és una empresa lleidatana que exporta els seus productes als Estats Units des de fa més de vint anys, sobretot oli d’oliva verge extra i vins. El nord-americà és el seu tercer mercat en importància on efectua vendes per valor d’uns 7 milions d’euros anuals, el 20% del total.

El grup compta amb una filial i amb treballadors a Nova Jersey des d’on distribueix els seus productes arreu dels Estats Units. Un 60% de la cartera de productes que el grup exporta al mercat nord-americà estan sent gravats amb aquests aranzels ja que en altres com ara el cava o olis de sabors no se’ls hi apliquen, al menys fins al moment.

El director general del Grup Pons, Eduard Pons, remarca que el factor més important, és la “competència absolutament deslleial” que suposa que aquests aranzels no s’apliquin a productes com ara l’oli o el vi d’Itàlia, Grècia o Portugal. “Això crea un greuge compartiu molt important en el lineal de compra, per exemple, entre un oli de l’estat espanyol i un d’italià”, lamenta.

En el cas del vi, el Grup Pons ha pogut salvar en part aquest gravamen ja que va anticipar l’enviament de producte abans de l’aplicació dels nous aranzels però sí s’ha vist afectat de ple amb l’oli. “No podem aplicar un increment de preu del 20% al consumidor”, ressalta Pons.

Per això, la firma “s’ha vist obligada a estrènyer el marge” de benefici que obté al mercat nord-americà i així ha pogut mantenir vendes, però gràcies també al treball que el grup porta fent des del 1998 sobre el terreny per donar a conèixer i consolidar la marca als Estats Units, assenyala a l’ACN.

Eduard Pons avisa que si aquesta pressió aranzelària continua, possiblement, el grup es podria veure abocat a sortir del mercat nord-americà. “Les nostres estructures que mantenim als Estats Units no es podrien aguantar més”, remarca.

D’aquí que l’empresa té posada la mirada en com s’acaben resolent els resultats de les eleccions nord-americanes celebrades aquest dimarts. “Sense aquest mercat seria una davallada important al volum d’exportacions que difícilment podríem recuperar perquè cal recordar que tenim al costat el Brexit i caldrà veure què acaba succeint amb els aranzels”, assenyala Pons.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram