Foto: IRTA

Científics de la NASA, l’Agència Espacial Europea, el Centre Nacional de Recerques Meteorològiques (CNRM) i altres organismes internacionals s’han instal·lat en diversos municipis del Pla d’Urgell per estudiar els efectes del canvi climàtic en la demanda d’aigua als conreus.

Formen part d’equips científics de centres de recerca, universitats i agències meteorològiques i espacials d’arreu del món i que tenen com a prioritat avaluar els efectes que una agricultura en un clima semi-àrid té sobre les diferents variables meteorològiques.

Així pretenen comprovar com es poden millorar els models de prediccions meteorològiques i climàtiques en aquestes regions. A més, s’estan avaluant diferents tecnologies d’observació de la terra capaces de quantificar el consum d’aigua dels conreus i humitat superficial del sòl.

Aquesta missió s’emmarca dins del projecte LIAISE (Land surface Interactions with the Atmosphere over the Iberian Semi-arid Environment).

El Pla d’Urgell, escenari ideal

En les regions semiàrides de la conca mediterrània, com és el Pla d’Urgell, l’aigua s’evapora més que en d’altres regions, degut al regadiu i a la heterogeneïtat en la tipologia de cultius. Això pot interferir en l’atmosfera, i alterar la formació de núvols baixos i desajustar les pluges.

“Actualment els models de predicció meteorològica no són del tot precisos en aquestes zones semiàrides i per tant, cal estudiar amb més detall com interactuen els diferents usos del sòl amb l’atmosfera i avaluar quin efecte tenen sobre els processos que generen núvols i les tempestes d’estiu”, explica el tècnic de l’Àrea de Recerca Aplicada i Modelitzaciódel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Josep Ramon Miró.

Tanmateix, tampoc hi ha prou dades que indiquin com s’ha de gestionar el regadiu en aquestes regions en un futur marcat pel canvi climàtic, on hi haurà una major demanda d’aigua per part dels cultius, però al mateix temps menys disponibilitat d’aigua dolça per a l’agricultura.

L’investigador del programa Ús eficient de l’aigua en agricultura de l’IRTA, Joaquim Bellvert diu que “necessitem aprendre a gestionar l’aigua i disposar d’eines tecnològiques que ens permetin saber d’una manera més precisa quanta en podrem utilitzar en un futur que serà cada vegada més sec”.

L’expertesa de l’IRTA en el reg i la implicació de la gent del territori, els científics de la missió internacional han escollit el model agrari de Lleida per fer aquests estudis. “El Pla d’Urgell és una zona de clima semiàrid amb molts tipus diferents de cultius i una gran diversitat de sistemes de reg; és l’escenari ideal per millorar aquests models de predicció climàtica i d’irrigació que ens falten i extrapolar-los a escala global”, assegura el delegat institucional de l’IRTA a Lleida i Pirineus, Joan Girona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram