Recreació de la càpsula del Perseverance, el vehicle robòtic de la NASA, que ha trepitjat Mart [NASA / UPC]

La Universitat Politècnica de Catalunya ha participat en la missió ‘Mars 2020’ de la NASA, concretament en el disseny, la fabricació i la calibració del sensor de vent de l’instrument MEDA, embarcat en el rover Perseverance i que va aterrar el 18 de febrer amb èxit sobre la superfície del planeta roig.

El grup de recerca en Micro i Nanotecnologies (MNT) ha dissenyat els 60 xips de silici que constitueixen el nucli del sensor, que mesurarà el vent de Mart. L’equip de científics del grup MNT, vinculat a l’Escola de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB), també participarà en el calibratge del sensor i en la futura recuperació de dades de Mart, de cara a contribuir a millorar l’estimació del vent i, per tant, analitzar millor la dinàmica atmosfèrica.

Els investigadors Miquel Sureda, professor de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), i Ignasi Casanova, director de l’Institut de Tècniques Energètiques (INTE) van participar en la retransmissió comentada en directe del l’aterratge amb èxit del Perseverance de la NASA a la superfície de Mart.

La retransmissió va ser el tret de sortida de l’exposició ’Mart, el mirall vermell‘al CCCB, en la qual han participat els investigadors Miquel Sureda i Ignasi Casanova i que reflexiona sobre el futur de l’espècie humana i la naturalesa de l’univers que habitem. La mostra es podrà visitar del 25 de febrer a l’11 de juliol.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram