
El poeta alguerès Antoni Canu, amb la Creu de Sant Jordi 2020 [Foto: Cultura]
En aquest context, Garriga ha destacat que Catalunya i l’Alguer tenen reptes compartits, “com el foment de l’ús social de la llengua, un element fonamental per a la vertebració, la cohesió i la identitat dels territoris de parla catalana”. També ha ressaltat que “l’Alguer té un teixit associatiu que fa una feina imprescindible per a la conservació, la difusió, l’ús i la normalització del català”.
La consellera de Cultura ha presentat Canu com a “exemple de compromís vital amb la llengua” i “ambaixador cultural de l’Alguer” i ha posat en valor la seva poesia “poc artificiosa, de vers àgil i d’aparent senzillesa”, però que tracta “temes molt profunds”. Garriga també ha subratllat la importància de l’acte per atorgar “la solemnitat que pertoca a l’entrega d’aquest guardó”.
El primer cop que es lliura lluny de Catalunya
L’acte d’entrega de la Creu de Sant Jordi a Canu ha tingut lloc a la Sala de Lo Quarter i ha comptat amb la participació del síndic de l’Alguer, Mario Conoci, i de la cantant algueresa Franca Masu. Aquesta ha estat a primera vegada que s’ha lliurat una Creu de Sant Jordi fora de Catalunya, fet que ha estat excepcional a causa de l’avançada edat d’Antoni Canu, com ha explicat el Departament de Cultura en un comunicat.
En el marc de la seva visita a l’Alguer, la consellera Garriga s’ha reunit amb el Síndic de l’Alguer, així com amb representants d’entitats culturals: l’Institut d’Estudis Catalans a l’Alguer; la Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques del Català de l’Alguer, l’Obra Cultural de l’Alguer, Plataforma per la Llengua; Òmnium Cultural; l’Ateneu Alguerès i l’Associació per la Salvaguarda del Patrimoni Històrico-Cultural de l’Alguer. Garriga també s’ha reunit amb el responsable de l’Ofici de l’Alguer de la Delegació del Govern a Itàlia, Gustau Navarro.
En aquest context, la consellera de Cultura ha apuntat la necessitat que el català, “amb totes les seves variants, es mantingui ben viu i ens connecti a través de tots els àmbits possibles” perquè “les cultures i llengües mitjanes, com la nostra, són molt importants, perquè asseguren l’existència de mirades diferents, perquè mantenen la pluralitat i ens recorden que hi ha moltes maneres d’expressar-se”.