Font: Generalitat de Catalunya

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i el Col·legi de Sant Josep de Navàs, ambdós de la comarca del Bages, han guanyat el X Premi Europeu de Prevenció de Residus, que s’ha lliurat aquest dimecres a Brussel·les (Bèlgica). De les altres candidatures catalanes, l’empresa Resid’ús i l’associació Plataforma Aprofitem els Aliments han resultat finalistes. En l’acte de lliurament dels premis hi ha assitit la delegada de la Generalitat davant la Unió Europea, Meritxell Serret.

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet ha estat premiat en la categoria Administració i s’ha reconegut  la campanya Marató residu zero, que promou l’esmorzar sostenible i saludable per reduir els residus generats a l’esmorzar i berenar de la canalla a l’escola. La campanya ha comptat amb la participació de tres escoles del municipi i 600 alumnes, a més de la implicació de les famílies a través de cada AMPA, i ha aconseguit reduir un 33% la generació de residus d’envasos.

El guardó en la categoria Cooperació entre regions se l’ha endut el Col·legi de Sant Josep de Navàs per la campanya EWWR Sustainable Art alphabet creat per cinc escoles de Catalunya, Finlàndia, Grècia, França i els Països Baixos. La idea va ser buscar una paraula per a cada lletra de l’alfabet relacionada amb temes de sostenibilitat i residus, decidides a partir d’una reflexió col·lectiva, creant una frase de defensa i sensibilització i elaborant un vídeo conjunt amb lletres, frases i veus de les nenes i nens de les escoles participants. A més cada escola ha complementat la idea amb accions paral·leles. A Navàs, han treballat l’acció Envàs, te’n vas, sensibilitzant tot l’alumnat.

DOS FINALISTES CATALANS

El jurat ha reconegut la tasca de dues entitats catalanes més com a finalistes del Premi, l’empresa Resid’Ús i l’associació Plataforma Aprofitem Aliments. Resid’Ús, empresa gironina que ha engegat el projecte Escola i comerç, simbiosi anti-residus, amb la cooperació de tres sectors l’empresarial, l’educatiu a través de l’Escola Eiximenis de Girona i el comercial amb Llagurt un comerç gironí de venta de iogurt gelat. La idea s’ha centrat en donar una segona vida als pots sobrers de vidre que els alumnes tenien a casa de confitures, mel o conserves.

Plataforma Aprofitem Aliments, associació al capdavant de la Jornada #zerofoodwastebcn, on es van preparar 1.500 racions gratuïtes cuinades a base d’aliments recuperats en comerços propers i camps espigolats. L’esdeveniment reflexiona sobre el malbaratament d’aliments com a problema econòmic, social i ambiental que afecta a tota la societat.

El premi s’emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa finançada per la Unió Europea a través del Programa LIFE+, i que a Catalunya coordina l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Amb aquesta iniciativa, Europa vol assentar les bases perquè els països desenvolupin diferents actuacions per fomentar entre la població la consciència que hem de generar menys residus.