[Foto: Kelly Sikkema a Unsplash]

El projecte AINA, que pretén fer que les màquines parlin en català i l’entenguin, ha publicat el primer model de síntesi de veu en les principals variants dialectals del català. Es tracta del projecte “Matxa” i és un recurs nou que permet la interpretació de text a veu en català central, nord-occidental, balear i valencià.

“Matxa” exemplifica un pas endavant quant al rendiment i la qualitat, mantenint la naturalitat i les característiques de les veus que s’han triat per a entrenar-lo. Aquesta tecnologia ha estat desenvolupada per la Unitat de Tecnologies del Llenguatge del Barcelona Supercomputing Center i obre la porta a la possibilitat que diferents aplicacions pràctiques puguin interpretar de text a veu en català. És per això que des d’Aina es treballa amb empreses i institucions per a desenvolupar solucions específiques basades en aquesta tecnologia d’intel·ligència artificial.

Els avantatges principals de disposar d’una solució de text a veu que incorpora variants dialectals són que permet adaptar la síntesi de veu al dialecte específic d’un usuari o regió i millora la comprensió i la rellevància del missatge. D’aquesta manera, augmenta la implicació de l’usuari i ajuda que la comunicació sigui més rellevant i personalitzada. A més, facilita l’accés a la tecnologia de síntesi de veu a una gran gamma de parlants, sigui quina sigui la seva variant dialectal.

El projecte AINA s'internacionalitza
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram