Foto: Senat

El Senat ha aprovat per unanimitat l’eliminació definitiva del vot pregat i, així, ha donat el vistiplau la Proposició de Llei Orgànica de reforma de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General, per a la regulació de l’exercici del vot pels catalans que viuen a l’estranger. La nova redacció de l’article 75 de la Llei electoral es publicarà al BOE els propers dies, entrarà en vigor l’endemà i s’aplicarà ja a partir de les eleccions municipals del maig del 2023.

Amb aquest canvi s’elimina el vot pregat, es facilita l’accés a la documentació per votar, s’amplien els terminis per fer-ho i els llocs de votació i també es dóna més temps a l’escrutini dels sufragis procedents de l’exterior, entre d’altres modificacions.

Tal com estava previst, el Senat va rebutjar les 22 esmenes presentades al text i va aprovar el dictamen de la Comissió Constitucional, un text similar al que va ser remès des del Congrés dels Diputats el passat 15 de juny a què només es van afegir algunes correccions gramaticals.

Les esmenes d’Esquerra i Junts

En el debat al Senat, els representants d’Esquerra i Junts per Catalunya van tornar a defensar les seves esmenes els punts centrals de les quals són la implantació del vot electrònic i del vot delegat, així com de sistemes que garanteixin a l’elector la traçabilitat del seu vot. Van recalcar que el vot electrònic s’ha fet servir amb èxit en diversos països europeus i també en algunes eleccions a Espanya en òrgans de representació sectorials. I sobre la delegació del vot també van afirmar que s’aplica a diversos països.

Les propostes van ser rebutjades des del Grup Socialista en considerar que hi ha seriosos dubtes sobre la legalitat del vot delegat en l’ordenament jurídic espanyol i que el vot electrònic pateix les garanties suficients. Tot i que les seves esmenes van ser rebutjades, els representants dels dos partits catalans van votar a favor del text, igual que tots els altres partits.

També hi va haver un reconeixement a diverses organitzacions que han lluitat per la reforma del vot exterior, en concret es va citar expressament la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) i Marea Granate.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram