El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha determinat que el líder d’ERC i electe als comicis europeus, Oriol Junqueras, tenia immunitat abans de la sessió de constitució del Parlament Europeu del dia 2 de juliol i que aquesta “implica l’aixecament de qualsevol mesura de presó provisional imposada abans de ser declarat electe”.

Per tant, el TJUE assegura que si el Suprem el volia mantenir en presó provisional, havia de sol·licitar a l’Eurocambra la “suspensió” de la immunitat. Així, en la sentència publicada aquest dijous al matí, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg ha donat la raó a Junqueras.

El dictamen també conclou que la condició d’eurodiputat s’obté només per la “mateixa elecció” a les urnes i la proclamació oficial dels resultats. Per tant, es carrega el tràmit del jurament de la Constitució com a requisit imprescindible per ser membre de l’Eurocambra.

Aquest dictamen marca jurisprudència a la UE sobre el sistema electoral que regeix els comicis al Parlament Europeu i sobre el grau i abast de la immunitat que tenen els eurodiputats.

L’EXCLUSIÓ DE JUNQUERAS, PUIGDEMONT I COMÍN

El 26 de maig Oriol Junqueras (ERC), Carles Puigdemont i Toni Comín (Junts) van guanyar les eleccions al Parlament Europeu. El BOE va publicar el 14 de juny la proclamació dels electes, una llista on constaven el nom dels tres independentistes.

Poc després el Suprem va denegar el permís penitenciari a Junqueras per jurar la Constitució, requisit per assumir el mandat d’eurodiputat, mentre que la JEC no va permetre a Puigdemont i Comín fer aquest tràmit a distància.

Per això, Espanya va enviar un llistat definitiu d’eurodiputats a Brussel·les on no hi havia els independentistes. L’Eurocambra va dir que no els podia reconèixer perquè és competència dels estats comunicar els escollits. Així, cap d’ells va poder ocupar l’escó a l’Eurocambra en la seva constitució a Estrasburg, el 2 de juliol.

Junqueras va ser condemnat a 13 anys de presó en la sentència del ‘procés’ del 14 d’octubre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram