Foto: El conseller Bernat Solé, durant una sessió al Parlament de Catalunya [ACN]

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert judici oral contra el conseller d’Exteriors i exalcalde d’Agramunt (Urgell), Bernat Solé, per un delicte de desobediència durant l’1-O. Al març la sala civil i penal ja va rebutjar l’últim recurs possible i ara, després de la represa dels terminis processals, ha decidit obrir el judici oral.

La fiscalia demana per a Solé un any i mig d’inhabilitació per a càrrec públic i una multa de 24.000 euros per desobediència, en entendre que va desatendre la prohibició del TC d’impedir el referèndum i que va “permetre i col·laborar” en la votació al municipi.

Solé, ha lamentat aquest divendres que la “causa general” contra l’independentisme “no s’atura”. El conseller ha subratllat que aquesta “causa general” es produeix “des de fa molt temps” amb la imputació de persones per “defensar la democràcia”.

Ha opinat que la causa de l’independentisme és “plenament legítima i pacífica” i per això ha afirmat que el seu compromís amb “les persones i el país” és “més ferm que mai”. “No hi renunciarem, no renunciarem mai a la defensa de la democràcia i els drets fonamentals. Perquè l’1 d’octubre va ser la màxima expressió de democràcia i de participació ciutadana. No va ser patrimoni de cap partit ni institució, sinó de la gent, de tot el país”, ha afirmat.

Solé també ha advertit que “l’anhel de la gent” continua essent “decidir el seu futur”, i ha apostat per “la democràcia i la negociació com a úniques solucions d’aquest conflicte polític”. Una solució que, segons ha dit, “només passa per l’exercici del dret a decidir a través d’un referèndum i l’amnistia dels nostres presos i exiliats polítics”.