Font: CatalansUK

El contagi del coronavirus està provocant un degoteig d’anul·lacions en les activitats programades pels diferents casals catalans d’arreu del món. Així que concerts, exposicions, presentacions de llibre i calçotades han hagut de ser cancel·lats seguint les recomanacions dels diferents governs i la pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS).

Els més perjudicats es concentren majoritàriament a Europa. Itàlia, el primer estat membre de la UE que va encendre l’alarma amb el coronavirus, està completament paral·litzada. La delegació del Govern català a Roma ha impulsat l’estratègia del teletreball i els casals catalans s’han aturat completament.

És el cas de l’Associació de Catalans a Roma. El passat 6 de març va estrenar la programació del cicle de cimena català amb la projecció de ‘Salvador’, però ja ha suspès la propera d‘Amic/amat’, prevista pel 20 de març i ‘Fènix 11 23’, el 3 d’abril. A París, s’ha anul·lat la festa de Carnestoltes prevista per aquest dissabte. També l’actuació de l’Orfeó de l’Empordà prevista pel 25 d’abril i la diada castellera de l’1 de maig.

Des del Centre Català de Madrid, el president Albert Masquef explica a Exterior.cat que “hem cancel·lat totes les activitats que es desenvolupen al Cercle. La cafeteria del centre està inoperativa des d’avui i només ens manca decidir si tanquem la seu”. Aquest divendres era prevista una presentació literària amb Maria Villalonga i el 28 de març l’actuació de la Companyia8 de Terrassa. A Vitòria han cancel·lat la calçotada del Cercle Català d’Àlava.

De calçotades també s’han suspès a Roma, Munic, Stuttgart, Luxemburg, Tolosa, Colònia i Nantes. A l’Europa central, la situació és la mateixa. Aquest cap de setmana la gira de la formació barcelonina On the Row prevista a Luxemburg, Brussel·les i Colònia ha quedat suspesa. El president del Centre Català de Luxemburg, Jordi Gairín ha subratllat que “haurem de saber la Generalitat permetrà que les despeses d’activitats anul·lades s’incloguin a la subvenció”.

A Amèrica també hi ha cancel·lacions. És el cas de les calçotades a San Francisco Nova York previstes pels dies 21 i 22 de març. Al Con Sud d’Amèrica, els casals estan reiniciant l’activitat després de les vacances d’estiu. A més a la majoria de països no s’han detectat casos de contagi de coronavirus. Sí que han cancel·lat la trobada anual de directius que era prevista a Mendoza (Argentina), el 21 i 22 de març.

SANT JORDI PENJA D’UN FIL

Una de les festes més emblemàtiques de l’any és Sant Jordi. En ciutats estratègiques com Madrid, París, Nova York o Washington DC fa mesos que les diferents delegacions del Govern i l’Institut Ramon Llull han dedicat esforços per convertir el 23 d’abril en una diada de reivindicació literària i nacional.

En el cas de Madrid, Masquef admet que “tot avança molt ràpid i, de moment, seguim treballant perquè amb l’estrena de la nova seu podem oferir una programació potent per Sant Jordi”. Hi destaca una diada castellera -amb la presència de quatre colles- a la capital d’Espanya.

Als Estats Units, una de freda i una de calenta. Segons ha pogut saber Exterior.cat, la festa de Sant Jordi a Kensington (Maryland) i Washington DC ha quedat cancel·lada. Un dels grans atractius era la presència d’un seguit d’escriptors catalans amb el suport de l’Institut Ramon Llull. En canvi, Nova York manté el Sant Jordi a l’espera de com avanci el cas del coronavirus.