Font: Turisme Vilafranca

Del 7 i el 14 d’octubre vinent, els Castellers de Vilafranca viatjaran a Califòrnia (Estats Units) per fer-hi les seves construccions. Les actuacions més destacades seran a la ciutat de San Francisco, on tenen previst allotjar-s’hi. No serà la primera actuació lluny de Catalunya. Els Castellers de Vilafranca van estrenar-se a Nova York, l’any 2012,. El darrer viatge transoceànic va ser a Xangai (Xina), el 2015. Els Verds també han exportat els seus castells en països com Xile, la Índia o alguns estats europeus.

Els Castellers de Vilafranca és una colla castellera fundada el 1948, fruit de la gran afició, tradició i arrelament del fet casteller a Vilafranca del Penedès, que es remunta als temps del Ball de Valencians (segle XVIII), precursor dels castells actuals. La temporada comença a la primavera i acaba l’1 de novembre, tot i que la dimensió i projecció actuals d’aquesta agrupació fan que tingui activitats pràcticament tot l’any.

El calendari té tres diades especialment destacades: la diada de Sant Fèlix, el 30 d’agost en el marc de la Festa Major de Vilafranca del Penedès, el concurs de Castells de Tarragona, que se celebra cada dos anys el primer diumenge d’octubre, i la diada de Tots Sants, l’1 de novembre.

XERRADA DE CASTELLS A OREGON

Aquest dissabte 9 de febrer (14 hores) tindrà lloc una xerrada sobre castells a càrrec de Fèlix Miret i Rovira (Vilafranca del Penedès, 1971), un dels personatges destacats de la història recent del fet casteller. Miret, juntament David Monteagudo i l’Olga Àlvarez, els principals precursors de la recuperació dels grans pilars a mitjans dels anys 90 amb els Castellers de Vilafranca.

Des de 2008, Miret resideix a Minnesota (Estats Units) juntament amb la seva dona, de nacionalitat americana, i les seves dues fllies, Fina i Mariona. Viu el món casteller com el qui més, com quan parava els pilars, les torres o els castells màxims de les camises verdes, des de milers de quilòmetres de distància. El novembre passat va rebre el premi ‘Fidelitat Castellera’, que atorguen els Castells de Vilafranca. La xerrada, organitzada pel Casal Català d’Oregon, tindrà lloc a la Biblioteca Pública d’Eugene, a l’estat d’Oregon (Estats Units).