
Foto: La delegació del Govern català al Regne Unit i Irlanda ha fet una sessió virtual sobre mobilitat
Els catalans residents al Regne Unit i Irlanda s’han mostrat expectants i inquiets davant la possibilitat de poder viatjar o rebre familiars i amics a casa aquest estiu. Així ho han deixat palès en una sessió en línia sobre la mobilitat en temps de coronavirus promoguda per la delegació del Govern català.
Durant una hora, els assistents a la sessió virtual han mostrat dubtes i inquietuds que han respòs Marina Falcó, assessora en matèria d’Acció Exterior del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, i Aicard Guinovart, director de l’Oficina de l’Agència Catalana de Turisme (ACT) al Regne Unit i Irlanda.
Guinovart ha avançat que “a partir de finals de juny, i sobretot al juliol, la recuperació de la mobilitat aèria serà una realitat, tenint en compte l’oferta que promouen les aerolínies”. Pel que fa a la norma normativa provocada per la pandèmia sanitària en els aeroports i dins els avions, Guinovart ha subratllat que “l’ús de la mascareta és obligatori” mentre que “no és clar que les companyies posin en pràctica el fet de deixar un seient buit per mantenir la distància de seguretat entre els passatgers”.
Tot i que s’ha mantingut oberta la connexió amb Catalunya des del Regne Unit, el representant de l’ACT ha dit que “British Arwais, des del juny, i la resta de companyies, a partir del juliol, tenen previst connectar els seus vols amb Catalunya”. En canvi, Guinovart ha reconegut que “el tancament d’Irlanda ha estat més intens i amb menys connexions de vol”.
El Regne Unit és un país clau per mantenir fort el turisme a Catalunya. I la mobilitat aèria hi juga un paper determinant. Prova d’això és que el 93% dels turistes anglesos que viatgen a Catalunya ho fan en avió. I més de 25 aeroports britànics connecten amb El Prat, Girona i Reus.
D’altra banda, Marina Falcó ha remarcat que “és imprescindible disposar del certificat d’autoresponsabilitat permanent per circular per Catalunya” i ha afegit que aterrar als aeroports catalans procedents del Regne Unit i Irlanda ho poden fer “qualsevol persona que disposi de DNI o que tingui la targeta de residència a l’estat espanyol”.
La sessió ha estat moderada per Sergi Marcén, delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda. Marcén ha avançat que en les properes setmanes la delegació farà altres sessions en línia dels àmbits de cultura i economia, com a pilars bàsics que més han afectat a la societat més durant la pandèmia sanitària.