Font: Ministero Salute

Des d’aquest dilluns Itàlia ha ampliat a tot el país les restriccions de moviment pel coronavirus. Tota la població està completament confinada. Així ho va comunicar el primer ministre, Giuseppe Conte, qui ha recomanat als ciutadans que es quedin a casa, i ha fet una crida a la “responsabilitat” per evitar una major crescuda de l’epidèmia i protegir “els més fràgils i vulnerables”.

Les manifestacions públiques queden prohibides, i es tanquen cinemes, teatres, gimnasos o discoteques. Només es permeten les sortides per treballar i emergències. A més, el tancament de les escoles i universitats s’amplia fins a principis d’abril i es prohibeixen funerals i casaments, com passava fins ara a la zona de la Llombardia.

Els catalans residents a Itàlia viuen amb incertesa l’aïllament pel coronavirus. Aquest és el missatge que s’extreu de quatre catalanes residents a Itàlia preguntades per Exterior.cat. “Mentalment estàvem preparats per aquest confinament, no ens ve de nou”, assegura Belén Lázaro. Resident a Torí és professora de castellà després de fer-ho durant molts anys en el món empresarial.

“Ha anat tot molt de pressa”, admet Lázaro, qui era a Milà el cap de setmana que va esclatar el coronavirus a Itàlia. “La família del meu marit és de Milà, érem allà i vam veure com es buidava completament la ciutat”. Així i tot, Lázaro creu que “Itàlia ha actuat amb molta transparència respecte a altres països. Hem de tenir sentit comú i sobretot molta prudència”.

A Torí també viu Eva Mendoza, qui treballa en una empresa de treball temporal. “Avui és el primer dia que no vaig a la feina. L’empresa ens ha demanat que fem ara les vacances per reduir costos”. Així, confinada a casa, ajudarà la seva filla que no va a l’escola: “fa les classes en línia”. El que més li preocupa són els seus sogres, de més de 80 anys. “Són grans i esperem que no els afecti a ells”.

Montse Ros viu a Varese i és mestre d’una llar d’infants a la població de Santa Maria del Cerro. “Fa quinze dies que no anem a treballar”, assegura. El pitjor escenari es viu als hospitals on hi ha un degoteig continuat de persones. “No hi ha llits per atendre a tothom perquè el virus es transmet molt de pressa”, afegeix. Així i tot, Ros és de les qui veu el got mig ple: “estem descobrint altres valors de la gent, tots estem més receptius. Ara em dedico a ajudar un nen veí meu a fer els deures”.

Qui ha viscut més directament el contagi del coronavirus és Maria Carme Sanpedro, qui viu a Eraclea, un municipi de la província de Venècia. Treballa com a assistent sanitària amb persones amb discapacitat en un centre de dia a San Doná de Piave. “Alguns dels meus companys metges han estat infectats”, admet. Des d’aleshores, Sanpedro no va a treballar: “et quedes molt sobtada perquè, de cop i volta, et quedes a casa i no vas a la feina”.

En la província de Venècia hi ha certa calma tenint en compte que no és una zona vermella. Ara bé, els pobles de l’entorn de Eraclea són destinacions turístiques tenint en compte la proximitat amb l’Adriàtic i Venècia: “primordialment em preocupa la salut, però la cancel·lació de reserves pot afectar l’economia en una zona tan turística com la nostra”.

El delegat del Govern català a Itàlia, Luca Bellezzi s’ha adreçat a la comunitat catalana amb un missatge a través de les xarxes socials: “som a prop vostre en aquest moment tan delicat per al país amfitrió i per a tots nosaltres. Confiats sobre el seu sentit de responsabilitat, estem a la vostra disposició”. La mateixa delegació es manté operativa a través de teletreball.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram