
Foto: Freepik
El Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació del govern espanyol ha posat en marxa el desplegament del Registre Civil electrònic per a tota la xarxa consultar (177 oficines arreu del món). Es tracta de Dicireg, la plataforma electrònica adaptada al nou model de Registre Civil i que es transforma en un servei modern, àgil i accessible.
Dicireg suposa un canvi de paradigma amb què es passa dels tradicionals llibres físics en paper a un Registre Civil únic i totalment digitalitzat per a tot Espanya i per a les oficines consulars. Es tracta d’una aplicació integral on tant la tramitació dels expedients de Registre Civil com la posterior inscripció dels assentaments es realitzen de forma electrònica.
Així mateix, es basa en un registre individual, mitjançant el qual cada persona s’identifica pel codi personal, que dóna fe dels fets i actes del seu estat civil, ordenats de forma cronològica i sistemàtica.
Quins avantatges té?
Els avantatges de la implantació de Dicireg a les oficines consulars són nombrosos per a la ciutadania espanyola a l’exterior. En primer lloc, els certificats del Registre Civil que s’emetin amb Dicireg es podran remetre telemàticament als ciutadans, evitant el desplaçament a les oficines consulars, de vegades allunyades del lloc de residència. D’aquesta manera, es fomenten la immediatesa i la seguretat jurídica, ja que en aquest cas els certificats es transmeten en el moment i, en expedir-se digitalment amb Codi Assegurança de Verificació (CSV), se’n garanteix l’autenticitat.
A més, la tramitació i la inscripció és més àgil i senzilla, ja que se simplifiquen els tràmits i fases del procediment registral. Així mateix, es milloren i faciliten la relació i la comunicació entre les oficines del Registre Civil. Això contribueix a reduir els temps d’espera i agilitzar la gestió dels tràmits.
També es redueixen les càrregues administratives tant per als ciutadans com per a les oficines del Registre Civil, en gestionar-se electrònicament els tràmits i en ser possible accedir a la informació registral de forma telemàtica en alguns casos.

El ministre d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares [Foto: Parlament Europeu]
Desplegament per fases
El desplegament a l’exterior va començar el juliol de 2024 a les oficines consulars d’Hèlsinki, Manchester i Amman. A finals del 2024, 35 oficines consulars d’Europa occidental i el Marroc ja eren Dicireg.
El primer semestre del 2025, la implantació de Dicireg a diferents oficines consulars ha avançat de forma progressiva, segons el calendari previst, fins a completar el seu desplegament a tota la xarxa consular d’Espanya el 30 de juny passat. Aquest procés s’ha desenvolupat en coordinació amb el Ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts i ha comptat amb la seva col·laboració.
Amb motiu de la implantació de Dicireg, les ambaixades i consolats estan exercint un paper clau en la informació, capacitació i acompanyament als espanyols residents a l’exterior mitjançant la difusió de la implantació a través de les xarxes socials i les pàgines web.
Aquest desplegament coincideix amb el Pla de Digitalització Consular del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, que es desenvolupa al llarg del 2025.
Per al ministre d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, “el projecte de digitalització consular és un dels grans avenços per a la ciutadania espanyola a l’exterior” i està transformant tota l’activitat als consolats. De fet, apuntava, “suposarà una veritable revolució en la manera com s’atenen els ciutadans espanyols ressents a l’estranger”.
El govern espanyol inverteix 115 milions d’euros en digitalitzar els consulats a l’exterior