Foto: Freepik

Els partits catalans amb representació al Congrés dels Diputats a Madrid confien que el procés de derogació definitiva del vot pregat s’hagi enllestit abans de les properes eleccions o abans que s’esgoti l’actual legislatura. Ho han assegurat en una sessió informativa impulsada per la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC).

La proposició de llei de reforma del sistema de vot exterior hauria de portar l’any vinent a la definitiva derogació del sistema de vot pregat que contempla la LOREG (Llei orgànica de règim electoral general).

El diputat Marc Lamuà (PSOE) ha assegurat que “no és senzill tancar el període d’esmenes”. En aquest sentit, Lamuà ha subratllat que “cal que una reforma com aquesta sigui duradora per evitar una contrareforma en un futur. A diferència del PP, no hem fet funambulisme polític”.

El grup parlamentari d’ERC a Madrid va ser qui va obrir primer la llauna plantejant un text de llei que modificava els aspectes més negatius de la LOREG. Però una segona proposició de llei presentada per l’actual govern espanyol (Unidas Podemos i PSOE) va permetre la seva aprovació de foma unànime a la cambra en el debat de ‘toma en consideración’. La proposta torna a estar encallada.

Una proposta que “va tard” i que “s’està allargant”

Des d’ERC, la diputada Marta Rosique ha posat de manifest que “fa massa temps que s’està allargant aquesta situació, cal preparar-nos perquè en les properes eleccions tothom pugui votar amb normalitat”. Rosique ha agraït la tasca de la FIEC, de qui ha reconegut que “sense la vostra feina no haguéssim plantejat aquesta proposta al Congrés”.

Mariona Illamola, representant de Junts, ha admès que l’aprovació de la derogació del vot pregat “va tard” i que “és una de les prioritats de Junts en aquesta legislatura, nosaltres no formem part del govern espanyol”. La diputada juntaire ha agraït l’esforç de la FIEC: “us hem ‘comprat’ totes les esmenes que heu presentat perquè coincideixen amb el nostre programa”.

Foto: premsa Congreso

Del procediment obert al Congrés en el procés de derogació del vot pregat, la representant de la CUP, Dolors Sabater titlla la situació de “taca a la democràcia” i afegeix que “malgrat que hi ha un gran consens, la maquinària legislativa no va al ritme que requereix una emergència democràtica com aquesta”.

En el debat hi ha participat Marea Granate, la plataforma que reuneix emigració espanyola en lluita pels seus drets arreu del món. Un dels seus representats, Jaime Crespo, considera que “és una reforma necessària, un obstacle al dret que tenim els ciutadans a l’exterior”. A més, ha admès que “tot i la voluntat política a tota la cambra, no s’avança. Ens trobem en una situació de bloqueig i el que ens preocupa és que es tornin a convocar eleccions i no arribem a temps”.

Jordi Gairín, de la FIEC, ha enumerat les esmenes presentades per l’associació als grups parlamentaris.

Una llei electoral catalana, amb la màxima ambició

Tot i que el debat estava centrat en la LOREG i les dificultats de vot exterior, Sabater va posar sobre la taula la necessitat de disposar d’una llei electoral catalana. “Ben aviat s’iniciarà per ponència conjunta que ha de permetre resoldre les mancances que té la llei espanyola actual”. Mariona Illamola (Junts) ha subratllat que “cal una llei electoral catalana pròpia”, però alerta que “no garantiria que pugui modificar la LOREG”.

Sabater és conscient que “hi haurà aspectes que toparan amb la LOREG, no hem de fer una llei encasellada a la LOREG espanyola, l’hem de sobrepassar. Hem d’anar a totes”. En aquest sentit, la republicana Marta Rosique diu que la nova llei electoral catalana ha de servir per “avançar en noves eines, entre d’altres, el vot delegat, com s’aplica a França”.

El vocal d’Estudis i Anàlisis a la Junta Directiva de la FIEC, Antoni Montserrat, ha avançat als parlamentaris assistents al debat que des de la FIEC “us farem arribar un seguit d’aportacions” quan s’estigui concretant la llei electoral catalana.

En relació amb la LOREG, Montserrat ha assegurat que es tracta d’una “lluita permanent” perquè “no podem impedir el vot de 260.000 catalans residents a l’estranger”. És més, el representant de la FIEC ha alertat que “a tot arreu s’ha incrementat el nombre de nous residents catalans a l’exterior, no som una petita minoria interessada”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram