El Centre Català de Caracas acollirà aquest dilluns (16.45 h) una nova sessió de La xerrada dels dilluns, centrada en el naufragi del transatlàntic Titanic i els quatre supervivents catalans que van sobreviure-hi. Dues germanes de la Conca de Tremp (Pallars Jussà), el marit d’una d’elles i el seu amic han passat a a la història com els únics quatre catalans que van sortir amb vida d’una de les pitjors tragèdies marítimes en temps de pau.

Es tracta de Florentina i Assumpció Duran, filles de Sant Adrià; Julià Padró, el promès de Florentina Duran i gerent d’un restaurant del carrer Pau Claris de Barcelona i Emili Pallàs, amic i proveïdor del negoci de Padró. Padró i Florentina Duran, la gran de les germanes, es casarien a L’Habana (Cuba). Assumpció Duran va seguir la seva germana, i Pallàs, també seduït per la possibilitat d’arribar a Nova York fent parada a Cherbourg (França) i Queenstown (Irlanda), van sumar-se a l’aventura.

En el moment del xoc contra l’iceberg, la matinada del 15 d’abril de 1912, les germanes Duran van reunir-se amb Padró i Pallàs per salvar-se de l’enfonsament. Els dos amics van veure com les germanes omplien un dels bots salvavides. Mentrestant, al vaixell, van aconseguir saltar a un bot d’estribord i resultar vius del naufragi. Una setmana després del naufragi van retrobar-se tot i les primeres informacions que apuntaven a que cap viatger català hi havia sobreviscut.

Julià Padró i Florentina Duran van casar-se a Cuba i van formar part dels negocis de la Compañía de Ómnibus Aliados, una xarxa d’autobusos de L’Habana. Emili Pallàs va tornar a Barcelona per seguir amb el seu ofici, el de forner,i va establir-se prop del Paral.lel. La incògnita és la d’Assumpció Duran, de qui se’n va perdre la pista. Altres informacions apunten a que hi van viatjar també dos passatgers i un membre de la tripulació catalans, tot i que es desconeixen les seves dades.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram