Els grups participants en la presentació d’aquest dissabte a Montblanc [Foto: Adifolk]

L’Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk) ha anunciat aquest dissabte la celebració del 37è Aplec Internacional, que enguany tindrà lloc a Bastia (Còrsega) els dies 25, 26, 27 i 28 de setembre. Des del 1988, ha viatjat per 18 països, mostrant la riquesa de les tradicions catalanes arreu. La presentació s’ha fet al Palau Alenyà de Montblanc.

L’Aplec d’enguany reunirà 31 grups folklòrics de tot Catalunya, amb la participació de més de 650 actuants. Entre la trentena de grups destaquen cobles, esbarts, corals, bastoners, gegants, capgrossos, bèsties festives, diables, balls de seguici, construccions humanes, jocs tradicionals, cant coral, havaneres, ball folk i pubillatge català.

Durant l’acte, el president d’Adifolk, Ivan Besora, i el director de l’Aplec, Joan Fuentes, han detallat el programa i han estrenat l’espot promocional, editat en català i en cors. Besora ha agraït la implicació dels grups participants.

Les activitats més rellevants

De l’Aplec Internacional de Bastia 2025 hi ha quatre actes assenyalats. El 25 de setembre (dijous) és prevista la presentació oficial i la inauguració de l’Espai Catalunya amb l’exposició El Ball de Bastons: orígens i diversitat, Un recorregut per la història i les variants d’aquesta dansa tradicional. El 26 de setembre (divendres), una ballada de sardanes i l’espectacle inaugural amb tots els grups i cantada d’havaneres amb rom cremat.

El 27 de setembre (dissabte) tindrà lloc el cercavila, una mostra de jocs tradicionals, un concert coral, una ballada de sardanes amb estrena d’una sardana nova i l’espectacle La Festa Major a Catalunya i la nit del foc. I el 28 de setembre (diumenge) és previst un vermut amb sardanes, el cercavila de gegants i bastoners, concerts i l’espectacle de cloenda sobre Joan Amades i el costumari català.

També hi haurà una mostra de gastronomia catalana amb Lo Ranxo de Ponts i el tradicional vermut de Falset, a més d’exhibicions conjuntes catalano-corses i intercanvi coral.

La junta d’Adfolk, encapçalada pel president Ivan Besora, en la presentació de l’Aplec [Foto: Adifolk]

“L’Aplec és una de les millors representacions de la Catalunya oberta que volem”, ha subratllat el president de la Generalitat, Salvador Illa

El president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, ha qualificat l’Aplec com “una de les millors representacions de la Catalunya oberta que volem”, i ha subratllat el seu paper en la construcció de ponts entre cultures. Illa ha posat en valor la tasca d’Adifolk com a ambaixadora del patrimoni immaterial català, destacant que amb aquesta nova edició ja són divuit els països visitats. “La cultura és un espai de trobada i cohesió”, ha afirmat, i ha remarcat la simbologia de Bastia, ciutat mediterrània oberta, com a escenari de l’edició 2025.

En la mateixa línia, el president d’Adifolk, Ivan Besora, ha reivindicat la continuïtat del projecte iniciat el 1988 per internacionalitzar la sardana i mostrar la vitalitat de la cultura catalana. Ha anunciat que Bastia esdevindrà durant tres dies l’epicentre de la cultura popular catalana, amb la participació de 650 actuants. “La cultura popular no té fronteres: la fem entre tots i la compartim amb el món”, ha reblat.

“Bastia vibrarà amb els ritmes, sabors i colors catalans”, ha dit l’alcalde de Bastia, Pierre Savelli

Per la seva banda, l’alcalde de Bastia, Pierre Savelli, ha expressat l’orgull de la ciutat per acollir l’Aplec per primera vegada. Ha destacat que aquest festival s’emmarca dins del conveni de cooperació entre la Col·lectivitat de Còrsega i la Generalitat de Catalunya, com a mostra del compromís mutu per reforçar els lligams culturals. “Bastia vibrarà amb els ritmes, sabors i colors catalans”, ha afirmat Savelli, tot definint l’Aplec com una “veritable invitació al viatge, la trobada i la descoberta”.

La presentació de l’Aplec ha comptat amb la presència institucional de la vicepresidenta del Parlament, Raquel Sans; el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Joan Canela; així com diputades, regidors, representants d’entitats culturals i membres d’Adifolk. La jornada ha culminat amb la inauguració de la nova subseu d’Adifolk a la Torre de la Panera de Montblanc.

L’Aplec Internacional d’Adifolk: una finestra al món per a la cultura popular catalana
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram