Ester Codina és natural de Caldes de Montbui i actualment viu a Richmond, als EUA [Foto: Alfa Laval US Sales Company]

Ester Codina (Caldes de Montbui, 1975) és la directora general d’Alfa Laval US Sales Company, amb seu a Richmond (Virgínia, Estats Units) des de fa més de dos anys. Abans d’exercir la direcció general, va ser vicepresidenta sènior de les divisions de servei i marines de l’Amèrica del Nord de la mateixa companyia. Actualment, viu a Richmond amb la seva parella (fotògraf professional) després d’haver passat per Suècia i Mèxic.

És llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i en Administració d’Empreses per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i té un postgrau en Vendes i Màrqueting per la London Business School. Tot i la seva passió per a les Relacions Internacionals va triar Ciències Polítiques. “Ciències Polítiques era una carrera que tenia una mica de tot: filosofia, història, i també economia. Jo volia ser diplomàtica, però he acabat dirigint una empresa als Estats Units”.

“Sent molt joveneta ja volia viure i treballar a l’estranger”, subratlla. Un cop feta la carrera, Codina va iniciar-se en l’àmbit del màrqueting en una empresa a l’àrea metropolitana de Barcelona. “Hi estava a gust, però em feia mandra el trajecte en cotxe”, recorda. Al municipi del Vallès Oriental hi regenta la multinacional sueca Sandvik especialitzada en l’àmbit del metall. La seva incorporació a Sandvik va ser tota una anècdota.

Codina explica que “venia d’un viatge en avió a Munic i en l’espera a l’aeroport vaig sentir que parlaven de Sandvik i Caldes”. Un cop a l’avió, la casualitat. “Un dels caps de l’empresa va asseure’s al meu costat, i sense massa embuts vaig dir-li que era de Caldes i que estava interessada a treballar en la seva empresa”, recorda. Dit i fet. El qui seria el seu futur cap li va donar una targeta de visita, i després d’enviar-los el seu currículum la van contractar. D’aquesta manera, Codina matava dos pardals d’un tret: tenia nova feina i a tocar de casa i, de retruc, se li obria l’oportunitat de viatjar.

“No m’ha costat arribar al capdamunt d’una empresa pel fet de ser dona perquè en la cultura sueca s’afavoreix la igualtat de drets i la conciliació familiar”

Foto: Alfa Laval US Sales Company

A Sandvik va ocupar diversos càrrecs de lideratge en màrqueting i desenvolupament empresarial per a les plantes de Suècia, el Regne Unit i els Estats Units. “Vaig exercir tots els papers de l’auca en aquesta empresa”, subratlla. A Suècia -on van néixer els seus fills- hi va viure sis anys. Abans d’aterrar als Estats Units va dirigir el projecte de Sandvik a Mèxic.

Des de fa cinc anys forma part d’Alfa Laval US Sales Company, un proveïdor líder mundial de productes de primer nivell en les àrees de transferència de calor, separació i manipulació de fluids. “Definim els seus reptes i oferim productes i solucions sostenibles que compleixin els seus requisits, principalment en energia, medi ambient, alimentació i indústria marina”, explica Codina.

Al capdavant d’Alfa Laval, Codina lidera una empresa que compta amb més de 300 empleats a la planta de Richmond, i 1.800 treballadors arreu dels Estats Units, un dels països per excel·lència que acumula més workaholics. “Crec que és una etiqueta que s’han posat al damunt, però no és la realitat. Si treballen més hores és perquè, a diferència de Suècia, són més ineficients”, explica.

En un context global, les dones estan assumint nous lideratges, tot i les dificultats que intrínsecament hi ha establertes, sobretot, en la cultura nord-americana. “Les empreses que tenen un perfil més anglosaxó i nord-americà, i en un sector molt masculinitzat com l’industrial, els xoca encara que a les reunions es trobin una dona a l’hora de negociar”, subratlla. “I sobretot jo, que faig 1,50 metres d’alçada!”, ironitza. Tot i ser físicament “petitona”, Codina admet que “en les reunions sempre acabo portant-ho tot al meu terreny, me’ls acabo guanyant perquè intento posar-me en les mateixes condicions que un home. Fer-se respectar és essencial”.

“Quan vius a l’estranger o et concentres en les coses positives del teu país d’acollida o no sobrevius”

Així i tot, Codina reconeix que “si no m’ha costat més arribar al capdamunt d’una empresa pel fet de ser dona és per la cultura de l’empresa on treballo. A Suècia s’afavoreix la igualtat de drets i la conciliació familiar. Per això, el sistema fa que en una empresa una dona pugui progressar amb les mateixes condicions que un home. Sempre m’he sentit molt afortunada”. I també destaca la tasca de la seva parella: “com a pare sempre va assumir la seva part de responsabilitat, i hem estat molt flexibles”.

Tot i viure més de 30 anys lluny de casa, Codina i la seva família manté els lligams amb Catalunya. “Tinc una premissa molt clara: quan vius a l’estranger o et concentres en les coses positives del teu país d’acollida o no sobrevius. Si només penses en el fet negatiu, acabaràs marxant”, assegura. En tot aquest viatge vital, Codina s’ha familiaritzat amb cinc llengües (parla català, castellà, anglès, francès i suec).

Amb la cinquantena d’anys a la butxaca, la possible tornada a Catalunya la veu, encara, llunyana. “Richmond no serà la meva última ciutat on hi viuré. Els últims anys com a professional seran, amb tota probabilitat, a Suècia”, pronostica. Mentrestant continuarà fent camí a les Amèriques acompanyada per la seva família, sense oblidar que tot va començar a Caldes de Montbui.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram