Foto: Generalitat de Catalunya

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha visitat Amsterdam per impulsar la connexió entre Holanda i Catalunya, així com fer prospecció, compartir impressions i conèixer la realitat empresarial d’un dels ecosistemes d’startups més dinàmics d’Europa. Amb 3.500 startups, Amsterdam s’ha consolidat com una regió altament innovadora -ocupa la segona posició en el Global Innovation Índex-, amb una forta presència de fons d’inversió, business angels i que concentra moltes seus de multinacionals.

Acompanyada pel conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, i del director d’ACCIÓ a Amsterdam, Paul Barreveld, la consellera Chacón s’ha reunit amb diversos empresaris i ha visitat B. Amsterdam i TQ, els dos centres tecnològics més grans, que concentren el conjunt de l’ecosistema emprenedor local i internacional. Chachon ha assegurat que “aquest ecosistema de constant transformació i necessitat de retenció de talent incidirà en la competitivitat de l’empresa”. En aquest sentit, la consellera ha volgut compartir el contingut de la futura llei d’empreses emergents, tecnologia i disrupció. “Ens cal aprovar un nou marc legal per facilitar que els emprenedors i empreses que sorgeixen del coneixement, start ups, de base tecnològica, tinguin una sèrie de requisits diferents a l’hora d’establir-se com a empreses”, ha afegit.

Els Països Baixos són un dels països que encapçalen el rànquing d’empreses estrangeres establertes a Catalunya. Segons dades d’ACCIÓ, actualment hi ha 8.642 empreses estrangeres establertes a Catalunya, que provenen d’Alemanya (13%), França (12%), Estats Units (12%), Itàlia (9%), Països Baixos (8%) i Regne Unit (8%). Concretament, Holanda és un dels principals inversors de Catalunya amb més de 680 empreses holandeses a Catalunya.

Es tracta d’un país amb 17 milions d’habitants i un creixement econòmic del 3,1% l’any 2017, que ha registrat un augment continuat de les relacions comercials amb Catalunya els darrers anys. Les exportacions catalanes als Països Baixos van assolir els 2.246 milions d’euros l’any 2017, un 16,9% més que l’any anterior i situant-se com la xifra més alta de la sèrie històrica. En total, 2.791 empreses catalanes exporten als Països Baixos.