Foto: Freepik

La pandèmia sanitària ha generat una nova realitat, també, a les universitats dels Estats Units. Així, el curs 2020-21, la majoria de les classes han passat de ser presencials a virtuals, majoritàriament. Així, des de la distància, s’estableix una nova relació entre el professorat i els estudiants. Una situació que, alhora, ha generat noves oportunitats.

És el cas del projecte compartit que han posat en marxa els departaments de Llengües i Literatures Romàniques de tres universitats nord-americanes –la Universitat de Harvard, UMass Amherst i la Universitat de Chicago-, amb el suport de l’Institut Ramon Llull. Es tracta d’Un cafè a la xarxa’, una activitat que permet unir els estudiants nord-americans d’aquestes tres universitats.

“Aquests estudiants -que no són catalans- es coneixen i es relacionen en català i gràcies al català. És molt curiós i bonic, al mateix temps”, assegura Alba Girons, professora de català a la Universitat de Chicago, a Exterior.cat. Els estudiants es connecten durant una hora i dos dies a la setmana -dimecres i divendres- per interactuar entre ells a través de la llengua catalana.

CAMBRIDGE, AMHERST I CHICAGO

En un món permanentment connectat, Un cafè a la xarxa ofereix la possibilitat de conèixer estudiants de Cambridge (Massachusetts), Amherst (Massachusetts) i Chicago (Illinois). D’aquesta manera, minimitzen la distància de 1.500 quilòmetres que separen les tres ciutats que allotgen les tres universitats nord-americanes. Girons diu que “davant de la complexitat del moment que ens impedeix ser a l’aula presencialment, el món virtual ens dóna aquesta oportunitat d’aprenentatge i de coneixença”.

“A Un cafè a la xarxa hi estan convidats estudiants, exestudiants i aquells que estan vinculats a la Xarxa Llull”, subratlla Girons. “En l’estona que dediquem al català, hi haurà sessions dedicades a un club de lectura, amb llibres que s’hauran llegit prèviament, a escoltar conferenciants o bé a viure tradicions catalanes”, diu la professora.

El projecte està liderat a tres bandes: Cambridge-Amherst-Chicago, a través de les professores de català Aina Obis (Universitat de Harvard), Hilary Gardner (UMass Amherst) i Alba Girons (Universitat de Chicago) amb el vistiplau de Jadranka Vrsalovic, delegada de l’Institut Ramon Llull a Nova York.

Girons explica que “des de fa molts anys una de les activitats que s’han fet a moltes universitats on s’ensenya català és la conversa en català amb un cafè presencial. Ara que aquesta pandèmia ens obliga a tots a estar a casa, li hem donat la volta”. Aquest divendres, la sessió serà festiva amb la celebració de la castanyada. “Connectarem amb les cuines de tots els qui vulguin ser-hi per fer panellets”, avança.

Mentre no es troba la fórmula per aturar el coronavirus, la Xarxa Llull segueix reinventant-se. “D’aquí a uns anys hi haurà un seguit de nord-americans de diferents ciutats i universitats del país que s’hauran conegut a través de la xarxa. I no ho hauran fet en anglès, sinó en català”, confessa Girons.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram