El centre tecnològic Eurecat, que compta amb el suport d’ACCIÓ, ha guanyat una de les categories de la hackató europea #EUvsVirus organitzada pel Consell Europeu d’Innovació amb un projecte que permet pronosticar brots de la Covid-19 a partir de l’anàlisi d’aigües residuals mitjançant la utilització d’eines d’intel·ligència artificial (IA) i microbiologia.

Es tracta d’una solució anomenada Sewers4COVID -desenvolupada conjuntament amb investigadors de l’Institut de Recerca de l’Aigua KWR, de la Universitat d’Exeter, de la Universitat de Thessaly i de la Universitat Tècnica Nacional d’Atenes- per fer una gestió predictiva per anticipar-se a l’inici i evolució de la pandèmia.

El certamen ha reunit virtualment investigadors, organitzacions, inversors i societat civil amb l’objectiu de desenvolupar noves solucions innovadores per a reptes relacionats amb el coronavirus. En total s’han registrat més de 27.000 participants de més de 50 països.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha subratllat que “Eurecat és un exemple de com sumar esforços per superar la pandèmia a través de la innovació i la tecnologia: només des d’una societat del coneixement podrem garantir un futur de progrés”.

Entre les iniciatives en què ha participat Eurecat destaquen la seva col·laboració en el desenvolupament de diferents tipus de mascaretes reutilitzables, pantalles protectores i respiradors, així com la coordinació dels assajos per validar aquests productes.

D’altra banda, el centre tecnològic també participa al programa Orfeu de la Generalitat de Catalunya per a impulsar el cribratge massiu de la població amb l’objectiu de detectar la Covid-19. Eurecat aplega més de 650 professionals i dona servei a més de 1.600 empreses.