Font: Generalitat de Catalunya

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha exigit explicacions al fins ara ministre d’Exteriors, Josep Borrell, per l’escàndol que es va fer públic ahir sobre l’espionatge del govern espanyol sobre l’acció exterior del Govern de Catalunya. El titular d’Acció Exterior ha titullat l’afer “d’escàndol democràtic” i ha denunciat que és “un altre cas greu d’espinonatge”.

Bosch, que s’ha reunit després amb el president Torra, ha dit que “s’estan utilitzant recursos i clavegueres de l’estat” amb l’objectiu de “perseguir delegats d’aquest govern i càrrecs electes de tota Europa”. En aquest sentit, el conseller ha dit que “Borrell ha de donar la cara i ha d’assumir responsabilitats pel que estem coneixent” i ha afegit que “si cal haurà de dimitir”.

Segons es va desprendre ahir d’una informació a la qual han tingut accés TV3 i eldiario.es, l’Advocacia de l’Estat ha aportat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya documentació generada per les ambaixades espanyoles al Regne Unit, Alemanya i Suïssa que posa en entredit l’activitat de les delegacions del Govern en aquests tres punts amb l’objectiu d’imposar mesures cautelars que impliquin el seu tancament.

D’acord amb aquests documents, el ministeri d’Exteriors ha estat fent seguiment de les oficines de la Generalitat a Londres, Berlín i Ginebra, tal com es plasma en la informació aportada al tribunal, de la qual no se n’especifica origen. Bosch ha defensat l’acció exterior catalana perquè és “una feina legal, legítima i necessària” per internacionalitzar Catalunya, que, en cas contrari, “perdria pes en aquest món global”.

El conseller ha confessat que l’acció feta pel govern espanyol pretén “prohibit la veritat”. “Quant ha gastat Borrell? Quins fons reservats ha utilitzat? A qui han espiat, aquí i a tota Europa?”, ha preguntat Bosch qui ha acabat sentenciant que “en relació a s’està creant un relat del mal ús que fa el govern català dels recursos, quan la pregunta és quin ús fa l’estat espanyol dels recursos de tothom”.