
Lliurament de diplomes del curs d’internacionalització de l’ACM, en un acte a la seu del CEI International Affairs [Foto: ACM]
La internacionalització del món local de Catalunya és un objectiu fonamental que s’ha fixat l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en el Pla de mandat 2023-2027. El propòsit fonamental és potenciar la projecció exterior dels municipis catalans, així com afavorir la seva participació i integració en xarxes i organismes internacionals.
El foment de l’acció exterior dels municipis és una eina clau per a l’accés al coneixement, la informació i els recursos susceptibles de generar oportunitats de desenvolupament econòmic i social per als ciutadans, tot millorant-ne la qualitat de vida, així com la millora de la qualitat dels serveis públics. “Vivim en un món cada vegada més interconnectat. Els desafiaments globals, com el canvi climàtic, la transformació digital o la justícia social, no respecten fronteres, i la seva solució requereix d’una mirada i acció coordinada a tots els nivells, inclòs el local. Els municipis no són simples espectadors de la governança global, sinó que han de tenir un paper actiu i determinant en la seva configuració”, assegura la presidenta de l’Associació Catalana de Municipis, Meritxell Budó.
Des de l’ACM i en col·laboració amb una institució de prestigi com el Centre d’Estudis Internacionals (CEI International Affairs), que compta amb més de 30 anys de trajectòria com a referent en la formació en diplomàcia i relacions internacionals, es va oferir un programa d’alta formació dirigit a electes i tècnics del món local amb l’objectiu primordial de promoure la internacionalització de les administracions públiques catalanes en el marc de la Unió Europea i les Nacions Unides.
Al llarg de 17 sessions i 52 hores lectives, els participants en el curs van abordar quatre grans àmbits: la contextualització del món local en el marc de la governança global; la diplomàcia de ciutats, la cooperació descentralitzada i les xarxes internacionals; el paper dels ens locals en el context institucional europeu, i les eines per impulsar estratègies d’internacionalització.
La internacionalització del món local de Catalunya és un objectiu fonamental que s’ha fixat l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en el Pla de mandat 2023-2027
La formació va combinar teoria i pràctica, amb la participació d’experts i professionals de referència provinents d’organismes com el CIDOB, Eurolocal, Newland Consultancy, Nutrició Sense Fronteres, el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i ajuntaments com els de Manresa i Sant Cugat del Vallès. “Confio que aquest curs hagi ajudat a contextualitzar millor la governança internacional i a identificar com els grans reptes globals afecten directament en els municipis respectius”, va reblar Budó.
A l’acte de cloenda va assistir, també, el director general del CEI, Joaquim Llimona, qui va assegurar que “els municipis poden contribuir a resoldre reptes globals, com les migracions o el canvi climàtic. I a través de les xarxes internacionals millorar la seva gestió. Per a aquest objectiu, cal una formació específica”.
DOS CASOS D’INTERNACIONALITZACIÓ
Entre els projectes que es van presentar durant la cloenda del programa d’alta formació dedicat a la internacionalització dels municipis impulsat per l’ACM, destaca el pla a la Baixa Segarra, que abraça set pobles que sumen prop de 3.000 habitants, entre ells Savallà del Comtat. El seu alcalde, Isidre Balcell, explica que “hem de prendre consciència de la importància de la internacionalització en els municipis: si no pugem en aquest carro i ens reinventem, el territori morirà”.
L’alcalde de Savallà del Comptat afegeix que “aquells qui es mostren contraris a la internacionalització d’un municipi, majoritàriament ho fan per ignorància. Als municipis encara els manca molta informació en aquest àmbit”. Quant a l’assistència al curs, Balcell reconeix que “m’ha permès obtenir coneixements en l’àmbit de la internacionalització. Són aprenentatges molt positius que tenen la seva repercussió tant en municipis grans com petits. L’ajuda entre municipis grans i petits ha de ser mútua, ja que actualment hi ha una gran desconnexió”.
Una altra participant en la formació ha estat Núria Bagaria, tècnica de subvencions i alcaldia de l’Ajuntament de Vic, que fins ara havia participat en cursos sobre fons europeus. “Aquest curs és un pas més enllà i ens ajuda als ajuntaments de totes les dimensions a conèixer millor què vol dir internacionalitzar el món local: des de les estratègies a les xarxes fins als actors”.
Bagaria ha format part d’un pla d’internacionalització d’Olesa de Bonesvalls.
“Ha estat molt interessant treballar en aquest projecte per poder analitzar els recursos supramunicipals que es poden utilitzar per tirar endavant la internacionalització”, explica. Bagaria afegeix que “aquests intercanvis de bones pràctiques i d’experiències compartides ajuden a forjar aprenentatges que cadascú pot acabar implementant en l’administració de la qual forma part”. Els participants van rebre un diploma acreditatiu.
Article publicat a la revista en paper Exterior
Jaume Duch: “Exterior.cat us heu convertit en una veu necessària i imprescindible”