Font: CatalansUK-Casal Català de Londres

Prop de dues-centes persones van assistir, dissabte, en la quarta edició de la Festa Major de CatalansUK-Casal Català de Londres, a Waterloo Creative Studios. Un dels moments més emotius de la festa va ser en la lectura del pregó a càrrec d’Anna Forn Masvidal, filla de l’exconseller d’Interior, Quim Forn, que viu a la capital londinenca des del setembre de 2017. Un temps en què, segons la jove catalana, “han coincidit amb una situació complicada tan personalment per mi com col·lectivament pel país”.

Forn es pregunta “si té sentit seguir celebrant totes les festes i tradicions tenint en compte els moments adversos que travessem”. I va afegir que “Hem fer-ho? Celebrar què, si no tenim res a celebrar”. En aquest sentit, Anna Forn va explicar com la seva família va viure el primer Nadal amb el seu pare a la presó: “En l’última visita a Estremera abans de Nadal el pare ens va dir: ‘escolteu-me les tres: celebreu-ho tot. No canvieu res…’. Crec que era més un desig de veure’ns contentes que a una altra cosa”.

Des d’aleshores, la família de Quim Forn ha tingut l’oportunitat de viure moltes celebracions. “Fer festa és una necessitat sana, no una frivolitat”, va reconèixer. I va afegir que “la festa és compartir, sociabilitzar. És arrelament i sentit de pertinença, i fa una societat, una comunitat, més cohesionada”. La jove catalana va recordar que “a través de les festes s’han mantingut tradicions i en definitiva la cultura d’un país, fins i tot en moments en que aquesta s’ha vist greument amenaçada. I d’això, com a catalans, en som conscients”.

Així, en el pregó va tenir paraules d’elogi per als casals i comunitats catalanes d’arreu del món: “és tan important la tasca del casal i també de les altres entitats culturals a qui hem d’agrair la feina de promoció de la nostra cltura i costums”. Les paraules de Forn va acabar amb un fort aplaudiment per part dels assistents a la Festa Major de CatalansUK. El president de l’associació, Jordi Giudici ha assegurat a Exterior.cat que “va ser un pregó molt emotiu” i ha subratllat que “és important seguir exportant les nostres festes tenint sempre molt present la situació complicada que viu el nostre país”.

La Festa Major de CatalansUK va començar amb una paella valenciana. Tot seguit va tenir lloc una gimcana on els més petits van gaudir de valent. La Festa Major va acabar amb les actuacions de London Catalan Choir i Coi els Montgrons.