La delegació catalana a Regne Unit i Irlanda, en la seva visita a Gal·les [Foto: Govern]

La delegació catalana a Regne Unit i Irlanda treballa cos a cos amb el govern de Gal·les per obtenir un win-win entre els executius de tots dos països. Després de la visita que ha fet aquests dies el delegat del Govern, Francesc Claret, ha assegurat a Exterior.cat que “Gal·les és una gran oportunitat per a Catalunya. De govern a govern hem establert un nou vincle, hem posat les prioritats sobre la taula i tenim moltes ganes de treballar conjuntament“.

A finals de gener passat, el delegat Francesc Claret, es va reunir amb el primer ministre de Gal·les, Mark Drakeford. També va veure’s amb l’alcalde de Cardiff, Cllr Hinchey; amb la presidenta del Senedd, el Parlament gal·lès, Elin Ceredigion i amb representants de tots els partits polítics del Senedd. “El meu compromís era tornar per començar a treballar per gestar un acord compartit”, explica.

Els vincles entre els governs català i gal·lès van segellar-se l’any 2001 en un acord “molt genèric”, però vint anys després, l’objectiu és “aportar-nos un valor afegit en aquesta relació”, explica Claret. “Gal·les és un país que, com Catalunya, vol seguir mirant a Europa”, diu. Així, després de les diferents trobades amb el govern i el parlament gal·lès, les principals temàtiques de cooperació comunes entre els dos executius són, segons el delegat, “d’energies renovables, de política lingüística, de semiconductors i el projecte Aina”.

El delegat avança que l’acord es pugui segellar “abans de finals d’any” i que el signaria el mateix president Aragonès

La comitiva catalana ha visitat Gal·les amb representants de tots els seus actius: la mateixa delegació, ACCIÓ, l’Institut Ramon Llull, l’Agència Catalana de Turisme i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). “És la primera vegada que es fa una visita amb tots els integrants de l’acció exterior catalana, de forma coordinada i sabent quines són les prioritats com a govern”, subratlla Claret.

El delegat Francesc Claret, en una de les trobades amb representants del govern gal·lès [Foto: Govern]

Un cop feta la visita, els dos executius continuen treballant de forma conjunta i telemàtica. “No preteníem signar un acord durant la visita, sinó que és una conversa oberta que es concretarà en compromisos concrets per part dels dos executius”, explica el delegat. Claret avança que la intenció és que l’acord es pugui segellar “abans de finals d’any” i que aniria a càrrec del mateix president Aragonès.

En l’acord, la delegació del Govern a UK pretén implicar les diferents comunitats catalanes residents a Gal·les. Així, Claret assegura que “és previst que se celebri una setmana catalana a Cardiff on es posarà en valor la cultura, la gastronomia, el turisme i l’empresa catalanes el 2024. Hi volem implicar tothom”. Gal·les és la tercera comunitat catalana de UK, després d’Anglaterra i Escòcia.

Un cop segellat l’acord entre els executius català i gal·lès, la delegació catalana té com a prioritat estratègica reforçar la seva presència i els seus àmbits d’actuació més enllà de Londres. Així, es planteja obrir camins amb els governs d’Irlanda del Nord i Escòcia. “Pas a pas”, reitera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram