Foto: Freepik

Segons les dades del Padró Municipal d’Habitants, a primer de gener de 2022, que ha publicat l’Instituto Nacional de Estadística (INE), el nombre de persones nascudes a Catalunya i residents a d’altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol se situa en 431.926 persones.

En el període entre 2000 i 2022, les dades del Padró Municipal indiquen que unes 112.000 persones nascudes a Catalunya van traslladar la seva residència a d’altres comunitats de l’Estat espanyol, segons ha fet públic en un comunicat la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC).

A 2022 el nombre de nascuts a Catalunya que van canviar de domicili dins l’estat espanyol va ser de 14.275 persones en relació a 2019, un valor a l’alça després que el període entre 2014 i 2019 foren unes 9.000 persones el valor més baix de tota la dècada.

Segons la FIEC, “tot i que les dades indiquen clarament que l’Estat espanyol no és, a diferència de la Unió Europea o altres zones emergents arreu del món, un destí d’emigració preferent pels catalans, sí que sembla haver-se produït un cert canvi de tendència després de 2019 explicable”. La federació apunta com a motius “raons lligades a la situació política a Catalunya i que els fluxos migratoris des de Catalunya cap a la resta de l’Estat recuperen les xifres habituals”.

A 2022 el nombre de nascuts a Catalunya que van canviar de domicili dins l’estat espanyol va ser de 14.275 persones en relació a 2019, un valor a l’alça

En l’informe la FIEC subratlla que “l’Estat espanyol no apareix pels catalans com un destí d’emigració preferent per la recerca d’oportunitats laborals”. Així i tot, el motiu principal per traslladar la residència lluny de Catalunya és per cercar una nova feina. “Hi ha altres factors, com el preu de l’habitatge, un fenomen que pot haver influït l’auge del teletreball a causa de la pandèmia de Covid-19”.

Andalusia, destinació preferent

Andalusia, amb 111.332 residents nascuts a Catalunya, és la comunitat de l’Estat amb més residents nascuts a Catalunya. La segueixen el País Valencià (61.331), la Comunitat de Madrid (54.728), Aragó (40.798) i Balears (37.388).

Entre 2019 i 2022 els canvis de domicili han tingut Madrid, Andalusia i el País Valencià i les Balears com a destinacions principals. S’observa un augment del nombre de nascuts a Catalunya residents arreu de l’Estat amb l’excepció de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Per a la FIEC, les comunitats catalanes residents a l’Estat espanyol “formen part integral de les comunitats catalanes de l’exterior”. En aquest sentit, el govern català dona suport a les entitats catalanes de l’Estat espanyol en igualtat amb les de la resta del món.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram