El Govern va celebrar, dilluns, la reunió del Consell d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea, al Palau de la Generalitat que va presidir Quim Torra i el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch. En el decurs d’aquesta sessió de treball, es va presentar el Pla Estratègic d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea 2019-2022, que ha d’ordenar sectorialment, geogràficament i institucionalment les prioritats i els objectius a mitjà termini de l’acció exterior de Catalunya.

Les comunitats catalanes de l’exterior estan representades en aquest Consell per Jordi Gairín (Centre Català de Luxemburg) i Montserrat Aymamį (Casal Català de Grenoble). Aquesta designació té una durada de dos anys. Gairín ha assegurat a Exterior.cat que “ens ha sobtat positivament el Pla Estratègic d’Acció Exterior que ha elaborat el Govern. Per primer cop i en molt de temps, el Govern té en compte l’aportació dels casals catalans a l’exterior”.

El Consell d’Acció Exterior és un òrgan assessor i de relacions del Govern de la Generalitat amb la Unió Europea, en el qual prenen part representants d’ens locals, d’ens d’interès públic i d’entitats i organitzacions de la societat civil que duen a terme activitat internacional. La Llei 16/2014 d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea estableix que el Govern ha d’aprovar, amb una periodicitat quadriennal, el Pla Estratègic d’Acció.

Segons Gairín, les prioritats de l’acció exterior del Govern adreçades a les comunitats catalanes seran “donar suport a les activitats que promoguin la cultura i les tradicions del país i, sobretot, posant èmfasi en l’aprenentatge del català”. Durant la intervenció de Gairín en la reunió del Consell, el president del Casal Català de Luxemburg va subratllar que “en els darrers anys, els casals s’estan organitzant creant xarxes de professionals amb la intenció d’enfortir les relacions entre catalans arreu”.

Durant la trobada, el president de la Generalitat Quim Torra va explicar que “superades les mutilacions i privacions del 155, tirem endavant el pla de reforçament de la nostra presència al món”. En aquest sentit Torra va subratllar que “reforçarem la nostra presència a Amèrica nord i ens establirem definitivament a Amèrica Llatina” i va afegir que “és impossible que oblidem Àsia en aquesta voluntat de fer créixer la nostra presència al món”. Per la seva banda, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha assegurat que “l’’acció exterior és una obligació i una necessitat, i té com a columna vertebral ajudar la gent”.