Un dels plafons de la mostra a Suïssa [Foto: Govern]

Fins el 30 d’octubre es pot veure l’exposició “Compromís i solidaritat. Ajuda suïssa en temps de guerra (1936 – 1945)” a la seu de la delegació del Govern (Rue Rousseau 38, 1201 Ginebra). La mostra la impulsa el Consolat General de Suïssa a Barcelona amb motiu del seu 175è aniversari.

L’exposició traça les vides de vint-i-tres homes i dones suïssos que es van trobar al centre de les convulsions de la guerra, participant activament en l’ajuda humanitària en diversos grups i contextos. La majoria d’aquestes persones mantenien un lligam directe amb la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil espanyola, i moltes d’elles van continuar el seu compromís durant la Segona Guerra Mundial i més enllà.

L’objectiu principal d’aquesta exposició és sensibilitzar el públic sobre la rellevància dels actes de solidaritat, alhora que posa en relleu els seus protagonistes, entre els quals es troba un gran nombre de dones. Aquestes, sovint, han estat relegades a un paper secundari en els relats històrics o fins i tot esborrades, a causa del seu gènere i de la seva dedicació a tasques de cura.

En l’estrena de la mostra, la historiadora i comissària de l’exposició, Maria Ojuel va explicar que “ka meva mare, de 97 anys, era una nena beneficiària de l’ajuda suïssa. Com a historiadora, vaig decidir fer una mica d’excavació per entendre millor el que havia viscut.”. Així, l’historiador Sébastien Farré va assegurar que “des de l’inici del conflicte, l’únic àmbit on l’esquerra i l’opinió pública suïssa van poder expressar el seu suport al moviment antifeixista i republicà va ser humanitari”.

L’horari de visita de la mostra és de dimarts a divendres de 9 a 12 h i de 14 a 17 h.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram