La comunitat catalana de Graz, en la darrera calçotada [Foto: Casal Català de Graz]

Graz se situa al sudoest d’Àustria, té prop de 300.000 habitants i és la segona ciutat més gran (pel que fa a veïns) del país. Buscada pels estudiants com un indret interessant per cursar-hi part de la seva formació, acull, des del març passat, el tercer casal català del país, que se suma als de Viena i Salzburg. Però tot i que l’oficialitat ha arribat al 2023, aquesta entitat funciona des del 2017, a partir de dues famílies de catalans que van coincidir i van decidir impulsar un lligam que els convertiria en casal.

Presidit per Carla Plans (Olot, 1983) des del 2022, l’entitat està formada per un nucli d’una setantena de socis, acull estudiants que hi estan temporades i d’altres que hi fan intercanvis, i ha consolidat una sèrie d’activitats que coincideixen amb dates molt assenyalades. Plans va prendre el relleu a Jordi Sanahuja, qui ocupava aquest càrrec. Llicenciada en Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va emigrar a Alemanya el 2007 per fer l’especialitat com a anestesista i va aterrar a Àustria el 2019 per a treballar a l’Hospital Universitari de Graz.

“És un pas molt important, perquè ens pot ajudar amb les activitats culturals que fem i amb les trobades, és un reconeixement per part de la terra de la qual procedeixes”, diu la presidenta. De ser una trentena de catalans, han passat a ser-ne 70, més del doble, i s’ha convertit en la tercera comunitat catalana a Àustria.

Graz s’ha convertit en la tercera comunitat catalana a Àustria, seguida de Viena i Salzburg

Plans va viure a Alemanya durant dotze anys i no va tenir contacte amb cap casal, més enllà de comunicar-se a través de la xarxa social Facebook amb catalans que residien lluny de casa. A Graz, va trobar-se amb un grup que començava a agafar força i va decidir implicar-se. Després de dotze anys fora, admet que a Àustria s’hi sent una mica més a prop: “jo venia d’Alemanya i ara a Àustria, més al sud, em sento una mica més a casa, quan dius Catalunya ja saben de què estàs parlant, la situen al mapa”.

Una parada de llibres en català en la darrera trobada del casal [Foto: Casal Català de Graz]

El Casal Català de Graz ha bastit una programació d’activitats que segueix l’actualitat festiva i cultural. Així, no deixen escapar l’oportunitat per celebrar Sant Jordi, la revetlla de Sant Joan o fer cagar el Tió al Nadal. Però volen fer un pas més i la fita, a curt termini, seria aconseguir llogar un local que es converteixi en la seu del casal. “L’objectiu seria tenir una seu, però és una mica il·lusori, perquè la burocràcia és tan gran i difícil que per arribar a demanar-lo som fora de termini, es necessiten uns tràmits que ens ho retarda tot, per obtenir les subvencions” confessa Plans.

“L’objectiu seria tenir una seu, però és una mica il·lusori”, confessa la presidenta Carla Plans

Malgrat les dificultats, no renuncien a seguir treballant pel país i la llengua, i van treballar per acollir l’exposició de Plataforma per la Llengua. “Ens feia il·lusió, ens permetria que la gent conegui Catalunya i l’idioma, i estava tot a punt per penjar”, ha expressat Plans. La presidenta ha reconegut que no s’han donat per vençuts i que ho intentaran de nou. Així, assenyala les classes de català que imparteixen un cop a la setmana com una activitat que reforça la intenció de difondre la cultura i el coneixement de Catalunya.

El Casal Català de Graz ha estat reconegut i s’inclourà en la comunitat catalana d’Àustria. A l’horitzó, hi ha pendent una trobada de residents catalans en aquesta regió, tot i que la data encara no està confirmada. A més de 1.600 km de distància, la comunitat catalana ha fet un pas endavant a Àustria i segueix sumant-hi integrants que la volen donar a conèixer amb força.

El Casal Català de Graz, reconegut com a comunitat catalana a l'exterior
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram