
L’Espai Línia, ple a vessar en la jornada de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona [Foto: Joanna Chichelnitzky]
Quant al nou camí que va començar en clau de política comunitària, Laura Ballarín va posar sobre la taula els cinc grans reptes que es proposen. Es tracta d’avançar en l’autonomia de la Unió Europea respecte a la seva competitivitat, el que va qualificar com “el gran repte de la Unió Europea”; assolir una transició verda i digital, la qual cosa implica implementar algunes de les lleis més potents de la legislatura anterior, com la d’intel·ligència artificial, pionera al món; enfortir els mecanismes que permetin fer front a crisis sanitàries, conflictes bèl·lics i ciberamenaces; seguir garantint l’Europa social on es respectin, sobretot, els drets socials, de gènere i habitatge; i defensar l’estat de dret i el projecte europeu davant els autoritarismes.
L’eurodiputada Laura Ballarín va enumerar els reptes d’Europa: competitivitat, transició verda i digital i lluita contra la desinformació

L’eurodiputada Laura Ballarín; Julia Jiménez, de Deba-t.org; i la periodista Lara Malvesí [Foto: Joanna Chichelnitzky]
L’actuació de la Unió Europea davant de conflictes internacionals és, més que mai, una qüestió d’actualitat, i a Ballarín i Malvesí van parlar-ne. La primera va referir-se a la tornada de Donald Trump a la Casa Blanca i va avisar que, en el conflicte entre Ucraïna i Rússia, “hem de seguir donant suport a Ucraïna, perquè defensen els valors europeus, però el dubte és si els Estats Units deixen o no de contribuir-hi econòmicament com fins ara”.
Alhora, va lloar el paper de Josep Borrell al capdavant de la diplomàcia europea. En aquesta línia, Malvesí va anunciar que “a la Unió Europea li tocarà ser el germà responsable de la política internacional”, mentre que Ballarín va admetre que “a Europa no tenim una posició comuna ni clara en defensa de l’Estat de Palestina o de demanar l’alto el foc”.
La periodista de l’Agència EFE, Lara Malvesí va dir que “l’Europa a la carta pot ser menys senzilla, però avançar lent és més segur”
La legislació sobre tecnologia i intel·ligència artificial van ser dues de les grans apostes de la passada legislatura i donar-hi continuïtat és, en la nova, el repte. De fet, Europa s’ha convertit en el primer territori on s’han posat límits a les grans plataformes de continguts. L’eurodiputada Ballarín va admetre que cal anar “més enllà, tractant la verificació per edats en l’accés a les plataformes”, i va apuntar que els següents focus seran la Llei d’Equitat Digital i l’impacte dels influencers. Quant a la intel·ligència artificial, va reconèixer que el reglament europeu “té riscos, perquè la tecnologia va més ràpida, així que es va decidir regular els usos i els riscos que comporta”.

El el cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera va donar la benvinguda [Foto: Joanna Chichelnitzky]
La mirada en els nous mercats és, també, un dels eixos centrals de la política europea els propers anys. Sobre aranzels i proteccionisme, Malvesí va admetre que “el futur social i laboral del continent passa per l’aposta per indústries verdes i per afrontar el canvi climàtic a través de noves tecnologies”, mentre que Ballarín va convidar a no fixar-se en el proteccionisme que apliquen els Estats Units i la Xina. Per això, va apuntar cap a mercats com l’Amèrica Llatina i l’Àfrica, insistint que cal mantenir una bona relació amb els Estats Units, donat l’alt nombre d’exportacions que s’hi envien des de Catalunya.
“El nou govern de Salvador Illa pretén recuperar el contacte directe amb Europa”, va subratllar Ballarín
I precisament sobre Catalunya, Ballarín va reblar dient que es tracta “d’un territori d’impuls internacional i tecnològic i amb el nou govern de Salvador Illa es pretén recuperar el contacte directe amb Europa, perquè ens havíem centrat tant en nosaltres mateixos que havíem perdut privilegis al continent”. L’eurodiputada va tancar la seva intervenció subratllant el privilegi d’haver nascut a Europea i animant a ser “europeïstes cada dia” i recordant que “cal estar units per defensar aquesta illa de pau i benestar”. Malvesí hi va coincidir i va afegir que “hem de ser agents de l’humanisme i l’europeisme”.
La jornada “Europa After Work” és un espai de debat i reflexió, especialment adreçat a estudiants, joves professionals, politòlegs i periodistes que organitza l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, la plataforma d’estudiants universitaris Deba-t.org i l’associació de joves Equipo Europa, i té el suport del portal Exterior.cat.

Quim Miró (Exterior.cat), Laura Ballarín (PSC); Lara Malvesí (Agència EFE) i Sergi Barrera (Oficina Parlament Europeu a Barcelona) [Foto: Joanna Chichelnitzky]
Sergi Barrera: “El conseller Duch és el català més reconegut al Parlament Europeu”