Foto: Una representació catalana en l’homenatge a Luxemburg [cedida]

Luxemburg va celebrar, diumenge, l’acte anual d’homenatge als 102 voluntaris que van deixar Luxemburg a les Brigades Internacionals, que entre finals de 1936 i finals de 1938 van lluitar a Espanya per defensar el govern de la Segona República, atacat pels militars putxistes dirigits per Francisco Franco.

L’acte va tenir lloc als peus del monument ‘No passaran!’ de l’escultor Lucien Wercollier (1908-2002). Aquest record es manté des de 1997, quan es va celebrar per primer cop amb la presència de voluntaris luxemburguesos vius. Actualment, tots són morts.

Des del final de la guerra civil espanyola i fins ben entrada la dictadura de Franco, Europa va rebre una munió d’exiliats. Des de professors, sindicalistes, agricultors, intel·lectuals, músics i metges. Més enllà de buscar una vida millor, un dels motius de l’exili van ser per raons polítiques.

En l’acte de diumenge hi van participar una dotzena de catalans, dels quals, una representació del Centre Català de Luxemburg. També hi va assistir l’antic president del parlament luxemburguès (2013-2018) Mars di Bartolomeo, nascut a Dudelange, a més de descendents de brigadistes luxemburguesos.

En el torn dels parlaments va intervenir la presidenta de l’ABI-L , Paca Rimbau -una catalana crida a Granada (Andalusia)-.