Font: Generalitat de Catalunya

La població francesa de Roissy-en-Brie va homenatjar la vintena d’intel·lectuals catalans refugiats durant poc més d’un any -de l’abril de 1939 fins al juny de 1940-. En l’acte hi va assistir la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, acompanyada de l’alcalde de Roissy-en-Brie , François Bouchart i l’exconseller de Cultura, Lluís Puig i el delegat del Govern a França, Daniel Camós.

Entre els intel·lectuals i escriptors catalans exiliats destaquen Mercè Rodoreda, Pere Calders, Armand Obiols, Joan Oliver, Agustí Bartra, Avel·lí Artís Gener, Anna Murià, Domènec Guansé o Francesc Trabal, entre altres. Tots ells van trobar refugi en el castell de Roissy-en-Brye.

En la seva intervenció en francès, Vilallonga va subratllar que recuperar “la memòria és un exercici difícil de practicar, ja que molt sovint la memòria suposa el dolor del record i remetre’s a moments difícils de la història”. No obstant, la titular de Cultura ha recordat que “la memòria també és un pilar essencial per poder bastir allò que som avui dia: persona i comunitat; ciutadans i República”.

“És la memòria dels voluntaris Catalans que van lluitar amb França, per la República i la democràcia liberal a la Primera Guerra Mundial, i és també la dels catalans a l’exili que es van unir a la resistència per combatre l’amenaça nazi i el col·laboracionisme, que volien destruir l’Europa de la civilització que tant estimem”, va dir Vilallonga.

Ens els darrers anys, el Govern ha organitzat diverses commemoracions per recordar alguns dels escriptors homenatjats avui. Així, l’any 2012, va celebrar l’Any Literari Sales, Calders, Tísner; l’any 2008, l’Any Rodoreda, i enguany celebra l’Any La Colla de Sabadell, en el qual s’inclouen Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols, entre altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram