Human Rights Watch recull la condemna als líders independentistes per l’1-O al seu informe de drets humans del 2020. El text recorda que nou d’ells van rebre penes de presó d’entre nou i 13 anys per “actes no violents” en relació amb el referèndum “considerat il·legal pels tribunals espanyols prèviament”.

L’ONG internacional remarca també que el grup de detencions arbitràries de la ONU va concloure que la presó preventiva de tres dels condemnats “va violar els seus drets”.

L’informe també recull les protestes per les baixes penes en diversos casos de violació i violència contra les dones. Si bé constata que el govern ha promès examinar canvis en el codi penal, destaca que encara no s’ha fet cap modificació legal de la tipificació d’aquests delictes.

Human Rights Watch també denuncia que es continuïn fent devolucions en calent a Espanya gràcies a la “controvertida” llei del 2015. També recorda que hi ha “preocupació” per la manca d’integració institucional de les persones amb discapacitat.