Un grup de catalans i catalanes residents a Ingolstadt (Alemanya) [Foto: Casal Català d’Ingolstadt]

Joves i suficientment preparats. Així són, majoritàriament, els catalans i catalanes que integren el nou Casal Català d’Ingolstadt (Alemanya). Creat i reconegut oficialment per la Generalitat aquesta primavera, la ciutat de l’Alta Baviera acull una bona fornada d’enginyers, tenint en compte que s’ubiquen les seus d’Audi i Mediamark. És el cas del president del Casal, Guillem Tudela (Barcelona, 1987) que fa una dècada va traslladar-se a Alemanya després d’obtenir el títol d’Enginyeria Aeronàutica a la UPC.

“No soc l’únic, a Ingolstadt hi ha molts catalans, i també molts d’ells són enginyers”, explica Tudela a Exterior.cat. “Aquí, a Ingolstadt, no et trobaràs catalans jubilats”, deixa ben clar. La comunitat catalana està formada per joves i famílies entre els 25 i 45 anys. En aquests darrers anys, el principal reclam era retrobar-se per fer una calçotada, però aquest cop, s’ha fet un pas endavant impulsant el Casal. “La comunitat catalana funcionava per sí sola, només faltava formalitzar-ho”, recorda el president. Dit i fet.

En poques setmanes, els impulsors del Casal Català a Ingolstadt van fer tota la paperassa fins a obtenir el reconeixement del Govern i integrar-se en el Registre de comunitats catalanes a l’exterior. “Normalment, els casals esperen un temps a regularitzar-ho tot. Nosaltres ho vam fer ràpidament”, explica.

“Volem ser el punt de trobada dels catalans i catalanes que visquin a l’Alta Baviera”, assegura el president del Casal, Guillem Tudela

En tot aquest procés, la comunitat catalana de Ingolstadt ha rebut el suport logístic de la delegació del Govern a Alemanya. En la darrera calçotada, es va fer oficial la constitució i el reconeixement del Casal. “Aprofitant la presència de la delegada a Alemanya, Marie Kapretz, ho vam anunciar aquell mateix dia”, assegura el president.

Un dels elements més llaminers del casal de l’Alta Baviera és el seu logotip. L’ha dissenyat Sónsoles Pérez. “Hem incorporat la pantera, que és el símbol d’Ingolstadt, hem afegit una llengua més, i així són les quatre barres, com la nostra Senyera, a més del trencadís de Gaudí”, explica Tudela. Alguns integrants de la junta ja llueixen dessuadores i samarretes del casal.

El logotip del Casal Català d’Ingolstadt l’ha dissenyat Sónsoles Pérez [Foto: Casal Català d’Ingolstadt]

Amb la d’Ingolstadt, ja són nou les comunitats catalanes a Alemanya reconegudes per la Generalitat (Hamburg, Berlín, Colònia, Munic, Ingolstadt, Frankfurt i Main, Essen i Stuttgart. “Volem ser el punt de trobada dels catalans i catalanes que visquin a l’Alta Baviera, tot i que encara estem en una fase molt primerenca”, admet Tudela.

Entre les activitats més destacades, organitzen clubs de lectura de llibres publicats en català i participen en el Fest der Kulturen Ingolstadt, un festival de tradicions, cultura i gastronomia de la ciutat. A més, és previst que impulsin un grup de bastoners. “Després de formalitzar-nos com a Casal, posarem en marxa una web pròpia ben aviat”, avança Tudela. Mentrestant, Ingolstadt ja s’ha col·locat en el mapa de ciutats amb presència catalana al món. Una xinxeta més al plafó que reforça la presència catalana a Alemanya.

El Govern reconeix oficialment el Casal Català d’Ingolstadt
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram