Font: Proa

Jo soc aquell que va matar Franco (Proa, 2018), de l’escriptor Joan-Lluís Lluís, ha estat el llibre en català més venut en la Feria del Libro de Buenos Aires, que aquest cap de setmana ha finalitzat amb un èxit de participació i amb Barcelona com a ciutat convidada.

Jo soc aquell que va matar Franco planteja la història d’un filòleg solsoní que fuig de la guerra, un heroi humil que, després d’haver patit un suposat bombardeig franquista sobre el camp d’Argelers, decideix matar franquistes i s’incorpora al maquis. La novel·la de Lluís especula sobre aquesta possibilitat i acaba fent una ucronia que té a veure amb l’actualitat del país.

Joan-Lluís Lluís ha publicat una quinzena de títols des que es va donar a conèixer el 1993, entre els quals hi ha Els ulls de sorra (1993), El dia de l’ós (2004) Premi Creixells, Aiguafang (2008) Premi de la Crítica Serra d’Or, Xocolata desfeta (2010), El Navegant (2016) Premi de la Crítica Serra d’Or. Amb Jo soc aquell que va matar Franco va guanyar el Premi Sant Jordi de l’any 2018.