Josep Vives és el delegat del Govern català al Con Sud [Foto: Govern]

Josep Vives i Portell (Manresa, 1965) és el delegat del Govern català al Con Sud, que abraça l’Argentina, el Paraguai, l’Uruguai i Xile amb seu a Buenos Aires. Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha exercit com a periodista, advocat i polític. En el periodisme va iniciar-se a Catalunya Ràdio al costat de Joaquim Maria Puyal i Antoni Bassas. El seu nom va vinculat al món de l’esport, on ha exercit com a portaveu del Futbol Club Barcelona i com a responsable de comunicació de l’àrea social i la Fundació Barça entre els anys 2015 i 2021. També va ser president executiu del Bàsquet Manresa (2002-2015). A Exterior.cat, Vives explica com s’està adaptant a la seva nova etapa professional a Buenos Aires.

Quins motius l’empenyen a acceptar el repte de representar Catalunya com a delegat del Govern del Con Sud?
En l’adolescència sempre havia desitjat dedicar-me a la carrera diplomàtica, però la vida m’havia portat per altres camins que, així i tot, m’han enriquit moltíssim. Ara fa un any, des de la meva marxa del FC Barcelona vaig estar rumiant cap on volia orientar la meva vida professional. I així va arribar l’oportunitat de presentar-me en la plaça com a delegat del Con Sud i complir, així, aquell somni com adolescent. Si a més li afegeixes el vincle i la passió que tinc per Catalunya, poder representar el teu país al món és un honor molt gran i molt bonic.

Els Estats Units, França o Alemanya són, tradicionalment, places molt llamineres. Ho és el Con Sud?
Sí, per descomptat. El Con Sud és una zona que no es coneix amb profunditat i que integra països extremadament rics en molts sentits, però alhora que tenen dificultats que estan resolent. Jo tenia un coneixement més superficial d’aquesta realitat i en la mesura que vas coneixent la gent és un lloc molt estimulant.

Històricament és una zona d’una forta immigració catalana.
Així és. Aquí hi viu molta gent que ha vingut de Catalunya, en el cas de l’Argentina, 32.000 catalans i catalanes. I de casals catalans, 14 a l’Argentina, 1 al Paraguai, 1 a l’Uruguai i 1 a Xile. La presència catalana al Con Sud és molt rellevant i té una incidència en la vida quotidiana en els punts de vista cultural i econòmic. I a més, Barcelona és un destí de preferència de molts joves amb talent d’aquests països de Sud-amèrica. Té molt de sentit que Catalunya disposi d’una delegació al Con Sud.

El seu predecessor, David Poudevida-Vives va ser destituït a principis d’any i vostè no es va incorporar fins a gairebé la tardor. Ha tingut l’oportunitat de parlar amb Poudevida?
No he tingut el plaer, però sí que tinc intenció de fer-ho. Poudevida va estar treballant com a delegat del Con Sud en un temps de molta dificultat, com va ser la pandèmia, ja que especialment a l’Argentina va ser duríssima. En vull parlar perquè la seva trajectòria ens pot ajudar en el present i el futur de la delegació.

“Estem ben liderats (per la consellera Serret) i no ha canviat la voluntat ni el pla de govern respecte a les relacions internacionals de Catalunya al món”

De la seva experiència com a advocat, periodista i polític, què pot aportar al capdavant de la delegació catalana al Con Sud?
Amb tota la modèstia, puc aportar l’experiència creuada i polièdrica de totes les facetes que he desenvolupat al llarg de la meva vida. Haver exercit de periodista m’ajuda a poder comunicar de forma eficient que impacti tant al Con Sud com a Catalunya. Com a advocat, m’ajuda a saber destriar millor la realitat jurídica de cada país.

El seu nomenament el va signar l’exconsellera Victòria Alsina, que ha estat rellevada per Meritxell Serret. Que sigui ERC i no Junts al capdavant del departament és un contratemps per a vostè?
Ni de bon tros, per a mi no ha canviat absolutament res. Alsina ja va demostrar la seva vàlua com a consellera i Serret, ja ho ha començat a fer tenint en compte l’experiència acumulada al capdavant de la delegació davant la Unió Europea a Brussel·les, que possiblement és la delegació més rellevant pel Govern. El relleu entre conselleres s’ha fet molt bé.

La primera visita del delegat Vives a l’Argentina va ser a la seu del Casal Català de Buenos Aires [Foto: Govern]

Fa quinze dies va reunir-se a Barcelona amb la consellera Serret i la resta de delegats del Govern. Hi ha continuïtat en el full de ruta de l’acció exterior catalana?
És obvi que quan arriba una consellera nova hi vol posar el seu accent, però estem ben liderats i no ha canviat la voluntat ni el pla de govern respecte a les relacions internacionals de Catalunya al món. És un pla plenament vigent, no és un pla d’una conselleria sinó de tot un Govern. És el que se’ns ha fet saber i vull agrair, sobretot, que se’ns hagi donat tranquil·litat dins el termini i en la forma escaient.

Quin és el seu pla pel Con Sud?
Tots els delegats tenim un seguit d’accions troncals que hem de desenvolupar dins la nostra activitat. Una d’elles és la col·lectivitat catalana, que aplega casals i associacions que són presents als territoris. Però hi ha altres àmbits que hem d’abraçar com és l’econòmic -a través d’ACCIÓ-, l’educatiu o el cultural -l’Institut Ramon Llull-. Des de la delegació hem d’identificar oportunitats de tots els àmbits i que afegim volada.

“Probablement, la seu de la delegació no s’ubicarà al casal de Buenos Aires, no hi ha una decisió definitiva”

Amb el poc temps que exerceix com a delegat ja ha identificat alguna oportunitat?
La més rellevant és que hi ha molts joves amb talent de l’Argentina que marxen a treballar a Catalunya, la majoria d’ells són joves que impulsen noves start-ups en l’àmbit tecnològic. A Barcelona s’ha creat un hub format per una vuitantena d’empreses emergents argentines del sector tecnològic amb el paraigua del consolat. Com a delegació hem d’anar identificant aquest talent i com podem fer-lo posar en joc. En aquests països hi ha molt interès en Catalunya i, especialment, la ciutat de Barcelona que és un pols d’atracció de primer nivell.

Haver exercit de portaveu del FC Barcelona li obre portes a l’Argentina?
És un país estretament lligat a l’esport, i al futbol en particular. El lligam amb el Barça fa que la gent et reconegui. I és quan comences a identificar oportunitats de poder fer xarxa, que acabarà donant resultats tangibles en la relació que vols establir.

Tenint en compte els seus lligams amb l’esport, el vincle entre Leo Messi, Catalunya i Barcelona és palpable a l’Argentina?
Indiscutiblement, el vincle el tenen claríssim. Entenen que el Barça ha fet gran a Messi i que l’argentí ha fet gran el Barça. Ara bé, aquí Messi se l’associa amb la selecció argentina, i molt més aquests dies amb la disputa del Mundial. Mai enlloc havia vist la passió pel futbol com es viu a l’Argentina. De Messi desitgen que els coronin com a campions del món, que se’ls nega des de 1986.

Des de la seva arribada s’ha instal·lat en un despatx d’ACCIÓ a Buenos Aires. És possible que la seu de la delegació s’ubiqui en l’immoble del Casal Català de la capital argentina?
Probablement, la seu de la delegació no s’ubicarà al casal, tot i que no hi ha una decisió definitiva. Així i tot, la voluntat és fer-hi moltes activitats de la delegació i que la vida de la delegació hi sigui molt present perquè és un immoble molt bonic i amb molta història al darrere.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram