El president d’ERC, Oriol Junqueras [Foto: Miquel Vera]

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que “la supressió del delicte de sedició és un èxit”. Ho ha dit en una xerrada en l’espai ‘Casals en xarxa’, que promouen diversos casals catalans a l’Amèrica Llatina, des de Bogotà on és de viatge per explicar la causa catalana en diversos països de Sud-amèrica.

Segons Junqueras, “la proposta millor substancialment a la llei existent: redueix els anys de condemna, redueix dràsticament el nombre de casos en què és aplicable, i defineix amb molta més nitidesa l’exigència que cal que hi hagi violència per poder ser condemnat per aquest delicte”.

El líder d’Esquerra ha avisat aquells partits que s’hi oposen: “no acceptar aquesta reforma implica donar continuar a un delicte que implica penes més altes, molts més casos en els quals es pot aplicar i que la seva aplicació per part dels jutges pot ser molt més arbitrària”.

I ha anat més enllà en aquells partits que estan en contra de la reforma del delicte de sedició: “o no s’han llegit la proposta de reforma o fan una lectura partidista perquè els incomoda que sigui una reforma en positiu. Ho veurem quan es posi la proposta a votació”.

En la seva intervenció, Junqueras ha assegurat que “a Espanya hi ha un dèficit democràtic i d’interpretació de les lleis”, i ha citat alguns exemples. Així també ha carregat l’actitud del PP: “quan guanya eleccions no té cap inconvenient d’utilitzar la seva victòria electoral per reformar i actualitzar els òrgans judicials, i quan perd les eleccions, impedeix la renovació d’aquests òrgans perquè les noves majories democràtiques es traslladin en aquests òrgans de caràcter judicial”.

“Convocar un referèndum no és un delicte”, reitera el líder d’Esquerra

En la seva intervenció, Junqueras ha repetit, en diverses ocasions, que “convocar un referèndum no és cap delicte”, qui ha posat com exemple el govern que va impulsar le referèndum de l’1-O. “Formava una majoria parlamentària, un govern democràticament escollit i que va convocar un referèndum, una acció que no està inclosa en el Codi Penal i, que per tant, no és un delicte”, va dir.

Així, ha alertat que “davant de moviments democràtics que s’estan produint en diversos llocs del món, a Europa i a també l’Amèrica Llatina, una part de la resposta dels governs tradicional és blindar els seus privilegis, i una part d’aquest blindatge es produeix en l’àmbit dels sistema judicial”.

“En pocs anys i en diverses ocasions hem vist com l’àmbit judicial s’ha convertit en un instrument per impedir la consolidació d’aquestes noves voluntats democràtiques de majories socials de cada un d’aquests països”, ha dit Junqueras, qui ha posat com exemple casos de Brasil, Bolívia, Perú, Argentina, Colòmbia i, també, Catalunya.

Junqueras ha explicat que “la democràcia ha de ser capaç de trobar vies que en l’aplicació del principi democràtic permetin que quan una societat s’expressa reiteradament en un determinat sentit, el marc institucional ha de donar sortida i saber respondre a aquesta voluntat democràtica i que es transformi en una realitat”.

“Seria bo que determinats polítics que tenen un conflicte intern brutal trobessin una manera de resoldre’l”, etziba a Junts

“Al llarg de la història, cada vegada que es produeix un canvi tecnològic, comporten oportunitats per a reforçar la democràcia, però també enormes concentracions de riquesa i del poder comunicatiu en molt poques mans que l’erosionen”.

Segons Junqueras, els canvis tecnològics generen “grans incerteses” -ha citat el relleu a la propietat de Twitter- i comporten “un reforçament de maneres de distribuir la informació i de participació política”. “No és un fenomen nou, s’ha repetit al llarg de la història”, ha insistit.

Per això, per a Junqueras el repte per a les societats democràtiques és “donar resposta” en l’actual escenari davant de “la consolidació de règims totalitaris que exerceixen de trol ferri del canvi tecnològic per assegurar la continuïtat del seu govern”. I ha alertat que “si les democràcies són capaces de trobar resposta a la crisi econòmica, tindran la capacitat de plantejar una alternativa als règims totalitaris. Si no és així, la democràcia estarà en perill”.

Demana suport de l’independentisme a Aragonès
En relació a la unitat de l’independentisme, el líder d’Esquerra ha reconegut que “estic d’acord que hi hauria d’haver més coordinació”. Junqueras ha aprofitat l’avinentesa per donar un toc d’atenció a Junts: “seria bo que determinats polítics que tenen un conflicte intern brutal trobessin una manera de resoldre’l, els hi desitjo tota la sort del món”.

Junqueras ha assegurat que “la independència no és una qüestió de temps, si no de sumar més voluntats”

I ha afegit que “seria bo que donin suport al president Aragonès, que és qui millor pot interpretar aquesta voluntat majoritària a Catalunya, i espero que la resta de partits independentistes li facin costat”. Junqueras ha assegurat que “la independència no és una qüestió de temps, si no de sumar voluntats”. I ha afegit que “sense l’acceptació internacional, no hi haurà independència”.

L’ensenyament del català
“L’educació no es pot regular per percentatges. S’ha de regular en funció dels resultats obtinguts pels alumnes”, ha dit Junqueras. “L’objectiu del sistema educatiu és garantir el ple coneixement de tres llengües -català, castellà i l’anglès-“, ha explicat.

El líder d’Esquerra ha recordat que “en molts llocs de Catalunya la presència del castellà és tan forta que l’única oportunitat que tenen molts estudiants és el sistema d’immersió lingüística. “Si no és així, estaran en una posició de desavantatge”. Davant les ingerències de la justícia espanyola, Junqueras ha assegurat que “els tribunals pretenen una interpretació de la llei que clarament contradiu l’esperit de la llei”.

La llei electoral, a l’exterior
Un dels malsons de la comunitat catalana a l’exterior és el dret a vot.“Hi ha poques novetats, perquè el govern espanyol no fa cap esforç per facilitar i garantir el dret de vot dels ciutadans residents a l’exterior”, ha dit Junqueras. “Creuen que la millor manera d’estalviar-se un resultat que no desitgen és posar-hi pals a les rodes al procés de vot exterior”, ha sentenciat.

Fins el 22 de novembre Junqueras visitarà institucions de Colòmbia, Argentina i Xile. En aquests països, es reunirà amb representants governamentals i institucionals, així com amb moviments i organitzacions en defensa dels drets humans. També oferirà conferències a les universitats de Rosario, Bogotà i Buenos Aires.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram