Font: Andreas Schmid, Comissari de Comerç a l’exterior de la Cambra de Comerç Federal d’Austria

El comissari de Comerç a l’exterior de la Cambra de Comerç Federal d’Àustria, Andreas Schmid, ha assegurat que “Catalunya és la regió més important d’Espanya per a l’economia austríaca, hi són la meitat de les 200 societats austríaques. A més, un terç de les importacions que provenen de l’Estat espanyol a Àustria ho fan des de Catalunya”.

Schmid ho ha dit en la jornada de celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Viena organitzada per la delegació del Govern a l’Europa Central. El comissari austríac ha intervingut en un diàleg per analitzar els reptes i les oportunitats en l’economia, l’emprenedoria social, el clima i la transició energètica entre els dos territoris, sobretot arran de la pandèmia.

EL COMPROMÍS EUROPEU

La delegada del Govern català a Europa Central, Krystyna Schreiber, ha destacat el lligam històric entre Catalunya i Àustria ja que la Diada rememora la desfeta davant l’exèrcit Borbó l’11S de 1714, quan els catalans lluitaven del costat de Carles d’Habsburg. “La Diada commemora el record de milers de ciutadans que van morir defensant la seva ciutat. I això ens ha de fer pensar en la importància de defensar les nostres institucions democràtiques”.

En aquest context, Schreiber ha recalcat que en el seu moment aquesta pèrdua de les institucions catalanes suposava la pèrdua d’unes institucions democràtiques més antigues d’Europa. En relació amb l’actualitat, la delegada ha subratllat que “Els catalans sempre han superat les adversitats” amb “resiliència, esforç, innovació, creativitat i solidaritat”.

Schreiber ha refermat el compromís europeu de Catalunya, qui “sempre ha mirat cap a Europa”. I ha afegit que “vol contribuir-hi en el marc d’un projecte basat en diàleg democràtic per resoldre conflictes polítics, cooperació econòmica i social, i defensant la dignitat dels ciutadans europeus”.

En la jornada van participar-hi altres actors de diversos sectors de la societat catalana i austríaca.