Foto: Agustina d’Aragó, a la plaça de los Sitios, a Saragossa

La Casa Catalana de Saragossa i la Asociación Cultural Los Sitios homenatjaran Agustina d’Aragó (Barcelona, 1786 – Ceuta, 1857), que aquest dijous 2 de juliol (20 hores) es commemoren 212 anys d’aquella canonada en la seva defensa del Portillo durant la Guerra de la Independència espanyola. Un grup de jota interpretarà ‘Los Sitios’.

Nascuda al barri de La Ribera, a Barcelona, Agustina va casar-se amb Juan Roca Vilaseca, amb qui van traslladar-se a Saragossa durant la guerra. Quan tot semblava perdut i defensant la ciutat a la porta del Portillo, Agustina va disparar un canó tombant les tropes franceses.

En l’acte institucional a l’església del Portillo, les dues associacions lliuraran un corona on hi ha les restes de l’heroïna. Un grup de jota interpretarà ‘Los Sitios’ i és prevista la presència d’autoritats locals. A més, hi haurà representants de la cultura popular catalana.

La Casa Catalana de Saragossa suma 56 anys d’història. Mireia Semis (Lleida, 1969) fa vint anys que viu a Saragossa i des de fa dos anys és la presidenta de l’associació. “Donem bona visibilitat a la bona relació que hi ha hagut sempre amb la comunitat aragonesa”, assegura Semis.

És la primera activitat de la Casa Catalana de Saragossa després de l’aturada per la Covid-19 després de participar en l’audició d’havaneres en línia per la revetlla de Sant Joan.