Foto: Freepik

L’empresa catalana Cellnex ha tancat la compra de les torres de comunicació de CK Hutchison a Àustria, Irlanda i Dinamarca després de rebre llum verda de les autoritats de competència irlandeses i austríaques. En un comunicat, la companyia informa de l’adquisició de les primeres 7.050 torres i emplaçaments del total de 24.600 que integraven la cartera del conglomerat a Europa.

El pacte també inclou els actius de Suècia, Itàlia i Regne Unit, una compra es farà efectiva “en els pròxims mesos”. L’operació arriba en global a un valor de 10.000 milions d’euros i els acords contemplen, a més, el desplegament de 5.250 nous emplaçaments en vuit anys amb una inversió addicional de 1.400 milions d’euros, que representen una participació del 5% a la companyia.

L’import global de les transaccions als sis països arriba als 10.000 milions d’euros: 8.600 milions en efectiu i 1.400 milions d’euros en accions que representen una participació al voltant del 5% en la companyia. Cellnex ha compromès el pagament en efectiu de les operacions en els tres països en què ja s’ha tancat l’acord, així com a Itàlia i Suècia, mentre que al Regne Unit el pagament serà amb efectiu i noves accions de la companyia.

Les operacions es van estructurar en sis transaccions separades -una per cada país–. Els tancaments es van preveure escalonats i també per separat a mesura que s’anessin complint les condicions establertes i es rebés l’autorització de les autoritats de competència.

L’entrada de CK Hutchison en el capital de Cellnex no es produirà fins al tancament complet de l’operació al Regne Unit. El resultat brut d’explotació (ebitda) addicional estimat arribarà als 970 milions d’euros. Pel que fa a les vendes, la xifra de negocis del grup s’incrementarà en 1.200 milions fins als 3.800 milions d’euros un cop completats tots els desplegaments previstos.

TRES NOUS MERCATS

D’acord amb els termes acordats, Cellnex entrarà en tres nous mercats: Àustria, Suècia i Dinamarca, passant a operar en un total de dotze països europeus, a més d’ampliar la seva presència en mercats clau com Itàlia, Irlanda i el Regne Unit en els que duplicarà el volum d’actius gestionats.

Del total de 24.600 emplaçaments, 8.900 corresponen a Itàlia; 6.000 al Regne Unit; 1.150 a Irlanda; 2.650 a Suècia; 1.400 a Dinamarca i 4.500 a Àustria. Pel que fa als 5.250 emplaçaments addicionals a desplegar en els pròxims vuit anys, 1.100 es preveuen a Itàlia, 600 al Regne Unit, 100 a Irlanda, 2.550 a Suècia, 500 a Dinamarca i 400 més a Àustria.

Cellnex Telecom és el principal operador europeu d’infraestructures de telecomunicacions sense fils, amb una cartera de prop de 70.000 emplaçaments, incloent-hi previsions de desplegament fins al 2028. Cellnex desenvolupa les seves activitats a Espanya, Itàlia, Països Baixos, França, Suïssa, Regne Unit, Irlanda Portugal , Àustria i Dinamarca.